preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

 > Naslovnica
Vijesti...vijesti...vijesti

Prijave za Natjecanje u čitanju naglas

Autor: Barbara Evaj, 3. 10. 2017.

Natjecanje u čitanju naglas održat će se po peti put i u našoj školi. Natjecanje će se provesti 19. listopada 2017. (četvrtak): za mlađi uzrast (3.-5. razreda) u 11 sati, a za stariji uzrast (6.-8. razreda) u 12 sati u višenamjenskoj dvorani.

Svi zainteresirani za natjecanje mogu se prijaviti u školskoj knjižnici do 16. listopada 2017.

Vrijeme održavanja Gradskog natjecanja u Garešnici će se znati uskoro...

Detalje o natjecanju pogledajte pod više.

 UPUTE ZA PROVOĐENJE NATJECANJA U ČITANJU NAGLAS 2017. GODINE

Natjecanje u čitanju naglas namijenjeno je učenicima osnovnih škola (od 3. do 8. razreda) u Republici Hrvatskoj.

Ciljevi natjecanja su:

 poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas

 razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena

 unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika

 naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja

 poticanje usmenog izražavanja

 razvijanje motivacijskih sposobnosti.

ORGANIZATORI : Inicijatori: Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak

Na školskim razinama: škole i školske knjižnice

Na gradskim razinama: narodne i školske knjižnice u suradnji

Na županijskim razinama: središnje županijske narodne knjižnice u suradnji s narodnim i školskim knjižnicama u županiji

Na nacionalnoj razini: Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak

PRAVILA NATJECANJA:

KATEGORIJE NATJECANJA: 1. mlađa kategorija: za učenike 3., 4. i 5. razreda

2. starija kategorija: za učenike 6., 7. i 8. razreda

Natjecatelji predstavljaju knjigu po vlastitom izboru (uz preporuku učitelja mentora, školskog i/ili dječjeg knjižničara). U obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti, primjerena uzrastu natjecatelja.

TIJEK POJEDINIH NASTUPA: Predstavljanje djela traje najviše 5 minuta. U prve 2 minute natjecatelj treba usmeno obrazložiti svoj odabir (zašto je odabrao baš tu knjigu) na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja ikakvih tehnoloških pomagala. Ostale 3 minute predviđene su za izražajno čitanje naglas. Nastupi se neće kratiti niti prekidati, osim ako natjecatelj ne prekorači dozvoljeno vrijeme od 5 minuta koje će se mjeriti, a istek će biti označen zvučnim signalom. Svi natjecatelji će prije nastupa biti ozvučeni prijenosnim naglavnim mikrofonom.

KRITERIJI OCJENJIVANJA:

-kreativnost uvodnog dijela (U uvodnom dijelu natjecatelj usmeno obrazlaže svoj odabir na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja tehnike, a sve s ciljem poticanja svojih vršnjaka na čitanje odabranog djela. Način na koji natjecatelj predstavlja knjigu svakako ne smije biti naučeni monolog, već iskreni iskaz o razlozima svog odabira i objašnjenja zašto je odabran baš taj tekst i zašto baš njega želimo čitati).

- jasnoća i razgovijetnost (Jasno i razgovjetno čitanje znači da slušatelji jasno razumiju pročitano te da su riječi jasnoartikulirane i izgovorene dovoljno glasno).

- izražajnost u nastupu (Izražajno čitanje nije gluma i scensko izvođenje ulomka, kao što nije ni spikersko čitanje. Interpretativno čitanje naglas zvuči kao govorenje, kao izricanje piščevih misli koje kao da su se stopile s čitateljevim). 

- primjerenost teksta uzrastu (Knjiga koju dijete čita mora biti primjerena njegovim doživljajno-spoznajnim mogućnostima. Prema tome uloga je mentora da svojim savjetom pomogne odabrati odgovarajuću knjigu, žanr ili tematiku prema osobnosti, temperamentu i čitalačkim sklonostima).

- sveukupni dojam (Visok broj bodova prema ovom kriteriju može dobiti onaj natjecatelj koji posjeduje posebnu karizmu. Onaj koji zna ostaviti utisak, podijeliti s drugima svoju strast za knjigu i čitanje i prenijeti na druge želju za čitanjem). Ocjenjivački listić treba služiti kao pomagalo sa smjernicama za ocjenjivanje pojedinih nastupa.

UPUTE ZA PROVEDBU:

1. razina: PRIPREMA UČENIKA NA ŠKOLSKOJ RAZINI – učitelji mentori, školski i dječji knjižničari pomažu djeci koja žele sudjelovati u natjecanju pri izboru djela i pripremi za nastup. Ukoliko se radi o većem gradu i većem broju osnovnih škola, broj sudionika iz pojedinih škola može se ograničiti ili je moguće održavati školska prednatjecanja. (Prijedlog uputa za provođenje školskih prednatjecanja nalazi se u prilogu Često postavljana pitanja)

2. razina: GRADSKO/OPĆINSKO NATJECANJE – lokalna narodna knjižnica organizira natjecanje u predviđenom prostoru (npr. knjižnica, obližnji dom kulture, kino dvorana ili sl.). Na svojim internetskim stranicama i u prostoru knjižnice pripremit će se prijavnice za natjecatelje. Natjecanju će nazočiti prosudbena komisija u sastavu tri člana iz redova uglednih kulturnih djelatnika. Odabiru se tri najbolja natjecatelja u svakoj kategoriji, ali samo prvo mjesto u svakoj kategoriji (ukupno 2 natjecatelja) sudjeluje dalje na županijskom natjecanju. Narodna će knjižnica osigurati priznanja i simbolične nagrade prema svojim mogućnostima (priznanja djeci i mentorima, besplatna članarina, knjige ili slično). Ukoliko se na gradska natjecanja prijavi velik broj djece, bit će potrebno ili ograničiti broj djece sudionika iz svake škole, ili će se održati gradska prednatjecanja. (Upute za provođenje gradskih prednatjecanja nalaze se u prilogu Često postavljana pitanja)

3. razina: ŽUPANIJSKO NATJECANJE – središnja županijska narodna knjižnica organizira natjecanje u predviđenom prostoru (npr. knjižnica, obližnji dom kulture, kino dvorana ili sl.). Na svojim internetskim stranicama i u prostoru knjižnice pripremit će se prijavnice za natjecatelje. Natjecanju će nazočiti prosudbena komisija u sastavu tri člana iz redova uglednih kulturnih djelatnika. Odabiru se tri najbolja natjecatelja u svakoj kategoriji, ali samo prvo mjesto u svakoj kategoriji (ukupno 2 sudjeluje dalje na nacionalnom natjecanju. Narodna će knjižnica osigurati priznanja i simbolične nagrade prema svojim mogućnostima (priznanja djeci i mentorima, besplatna članarina, knjige ili slično).

4. razina: NACIONALNO NATJECANJE – za nacionalno natjecanje potrebno je poslati fotografiju natjecatelja, prijavnicu i životopis natjecatelja finalista i mentora na e-mail adresu natjecanjeucitanju@gmail.com kako bi se prikupili podaci o svim finalistima za nacionalno natjecanje. Natjecanje se organizira posebno za mlađu, a posebno za stariju kategoriju. Prosudbena komisija donosi svoju odluku nakon završnog natjecanja uživo. Na kraju natjecanja proglašavaju se tri najbolja natjecatelja iz svake kategorije. Organizator osigurava prigodne nagrade.

VREMENSKI PLAN RADA: Na školskim/gradskim/općinskim/županijskim razinama natjecanja bi trebalo provesti na vrijeme, do kraja listopada, kako bi se nacionalno natjecanje moglo provesti u studenom 2017. godine.

NAPOMENE:  preporučuje se na vrijeme obratiti pažnju na medijsku promidžbu kako bi se čitanje dodatno populariziralo  jedno natjecanje ne bi trebalo trajati duže od 2 sata (npr. 10 min za pozdravne govore, predstavljanje prosudbene komisije, zahvale eventualnim sponzorima, rezime kriterija ocjenjivanja; natjecanje (ako je 10 natjecatelja) oko 1,5 sat; 30 min za zbrajanje bodova, a za to vrijeme može se održati prikladan program; 15 min za proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada)  potreban je voditelj programa (pozdravni govori, predstavljanje prosudbene komisije, predstavljanje natjecatelja, proglašenje pobjednika)  ako se natjecanje snima i fotografira za objavu na web stranici, Facebook-u, You Tube-u ili dr., potrebno je dobiti pismenu dozvolu roditelja ili staratelja – obrazac u prilogu  prosudbenoj komisiji treba pripremiti obrasce za ocjenjivanje natjecatelja prema predloženim kriterijima – obrazac u prilogu  na kraju natjecanja preporuča se djeci objasniti gdje su pogriješili i kako su mogli bolje nastupiti  djeca mogu povesti svoje navijače  djecu svakako treba motivirati za prijavu iduće godine (javne pohvale, utješne nagrade i sl.)  priznanja za osvojeno 1., 2. i 3. mjesto – obrazac u prilogu  zahvalnice za sudjelovanje mentorima – obrazac u prilogu  pobjednik može dobiti mjesto u prosudbenoj komisiji sljedeće godine kao počasni član 

Napomena: Ideja za ovo natjecanje potekla je Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak i OŠ 22. lipnja Sisak. Natjecanje je osmišljeno prema nizozemskom projektu „Nacionalno natjecanje u čitanju" o kojem više možete doznati na: http://www.denationalevoorleeswedstrijd.nl
Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2020.
 
Upisi u SŠ
 
Udžbenici 2020./2021.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
CARNET
30.11.2020. 02:01
INFO Ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Istarske zupanije
Postovani, Oko 23 sata je ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Istarske zupanije. Ne ocekujemo nove prekide. Zahvaljujemo na razumjevanju. Srdacan pozdrav, — Mrezni operativni centar (Network Operations Center) Odjel ... The post INFO Ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Istarske zupanije appeared first on CARNET .

29.11.2020. 17:01
HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju istarske zupanije
Postovani, Uslijed problema u mrezi HT-a doslo je do prekida mrezne povezanosti prema djelu ustanova, onima spojenim preko navedenog operatora, na podrucju Istarske zupanije. Za sad nemamo informacije kad bi ... The post HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju istarske zupanije appeared first on CARNET .

27.11.2020. 14:19
Istraživanje tržišta – Usluge organizacije događanja za projektne dionike
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET provodi istraživanje tržišta za potrebe nabave Usluge organizacije događanja za projektne dionike. U svrhu istraživanja tržišta CARNET objavljuje sljedeće dokumente: Prilog 1. Specifikacija ... The post Istraživanje tržišta – Usluge organizacije događanja za projektne dionike appeared first on CARNET .

 
Tražilica
 
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5346096
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / www.os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju