preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

U povodu Međunarodne godine održive energije za sve u našoj školi provođen je eko edukativni projekt o energetskoj učinkovitosti pod nazivom E za sve.

              Održan je velik broj radionica i niz aktivnosti u školi posvećenih toj temi. Osmislili smo logo i slogan projekta, poruke o štednji energije koje smo na Krugovalnoj postaji Garešnica snimili u obliku jinglova koji su se mogle svakodnevno čuti na Krugovalu Garešnica i Bjelovarsko-bilogorskom radiju.

  11. svibnja 2012. organizirali smo Energetski dan – eko akciju s ciljem informiranja i educiranja roditelja, mještana i šire zajednice o racionalnom korištenju energije, poticanja štednje energije u kućanstvu i općenito razvijanja ekološke svijesti, ljubavi prema okolišu i prirodnom načinu života.

Na središnjem općinskom trgu postavili smo i uredili mjesto gdje smo izložili naše uratke i proizvode koje smo predstavili roditeljima i mještanima. Uporabne predmete izradili su učenici od otpadnih, korištenih ili recikliranih materijala (vrećice, straničnike, novčanike, torbice za mobitele i dr.). Time smo pokazali da se gotovo sve može ponovno iskoristiti. Za posjetitelje smo pripremili nagradnu tombolu, a mogli su se fotografirati s maskotom Energomanom. Podijelili smo brošure o izradi vlastitog komposta, štednji u svom domu i kako utjecati na smanjenje onečišćenja okoliša. Male reciklirane novčanike podijelili smo vrtićancima kako bismo poticali štednju od najranijih dana.

Značaj i vrijednost ovog školskog projekta prepoznali su i članovi Stručnog povjerenstva dm green city projekta za postignuća i doprinose u očuvanju okoliša i zaštiti prirode. Na natječaju smo se prijavili u četiri kategorije (Najbolji eko edukativni projekt, eko ambalaža, eko akcija i eko dokumentarni film) i osvojili nagradu za najbolji eko dokumentarni film Fuzija stakla koji prikazuje izradu ukrasnih i uporabnih predmeta od ostataka lomljenog ili korištenog stakla.

Uz veliki trud i marljiv rad, projekt „ E- za sve“ uspio je osvijestiti učenike, učitelje, ali i naše mještane te ljude šire okolice, o potrebnoj štednji svakog oblika energije, ali i poučio o recikliranju i iskoristivosti otpada i odbačenih stvari.

Prije nego detaljno krenete proučiti što smo sve radili u našem projektu, pogledajte prezentaciju u kojoj je kratki pregled svih aktivnosti.

Učenici i učitelji naše škole

 

O Međunarodnoj godini održive energije za sve

U prosincu 2010. godine Glavna skupština UN-a proglasila je 2012. 'Međunarodnom godinom održive energije za sve', u znak priznanja da je pristup novim povoljnim energetskim uslugama neophodan za održivi razvoj i za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja.

'Međunarodna godina održive energije za sve' predstavlja vrijednu priliku za podizanje svijesti o važnosti povećanja pristupa energiji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

To je poziv za promicanje akcija o energetskim pitanjima na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini prema međunarodno dogovorenim razvojnim ciljevima.
1956. godine UN je odredio da se organizacijom odnosno obilježavanjem 'Međunarodnih godina' skreće pozornost na sva glavna pitanja koja su od globalne važnosti te potiču zajedničke međunarodne akcije za njihovo rješavanje.
Međunarodna godina usmjerena održivoj energiji za sve će povećati svijest o pitanju energetskog siromaštva i pokazati kako povećan pristup čistoj i sigurnoj energiji te pristupačne energetske usluge mogu poboljšati uvjete života širom svijeta.

Istraživanje na početku projekta

U naš projekt odlučili smo, osim učenika i učitelja naše škole, uključiti i mještane te širu zajednicu. Kako bi saznali što mještani znaju o obnovljivim izvorima energije, recikliranju, problemu stakleničkih plinova i drugo poslali smo roditeljima naših učenika ankete u kojima smo obrazložili cilj našeg projekta i poziv na zajedičku suradnju.

Anketu smo obradili te na zajedničkom roditeljskom sastanku svih učenika razredne i predmetne nastave rezultate prikazali kako bi i oni sami dobili povratnu informaciju.

Anketu možete preuzeti u priloženim dokumentima, a analizu svih pitanja iz ankete možete pogledati na posebnoj web stranici.

Pokušajte i vi u online anketi odgovoriti na nekoliko pitanja...

Evo nekoliko grafikona u kojima smo obradili anketu:

Anketa

Energija

Pitanja označena znakom * su obavezna

Energija
* Koristite li štedne žarulje?

Je li vaša kuća/zgrada toplinski izolirana?

* Jeste li upoznati s obnovljivim izvorima energije?* Znate li da recikliranjem čuvate okoliš i štedite energiju?Za zalijevanje vrtova koristite..* Higijenu održavate..

Dok perete zube, posuđe i td..Koristite li plastične vrećice više puta?

Sortirate li otpad i odlažete li ga na za to predviđeno mjesto?

Koristite li umjetno gnojivo ili izrađujete vlastiti kompost?Kamo odlažete stare gume?
Imate li prijedlog što čovjek kao pojedinac može još učiniti za očuvanje okoliša?
Oglasna ploča
 
Upisi u SŠ
 
Drugi obr. mat. 2020.

 

 
Udžbenici 2020./2021.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
CARNET
07.07.2020. 12:27
Upisi u srednje škole: Početak prijava obrazovnih programa u ljetnome roku
Kao što je propisano Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021., u srijedu, 8. srpnja 2020. godine započinju prijave obrazovnih programa u sustavu NISpuSŠ. ... The post Upisi u srednje škole: Početak prijava obrazovnih programa u ljetnome roku appeared first on CARNET .

07.07.2020. 10:32
CARNET-ova konferencija za korisnike 2020. u hibridnom formatu
CARNET-ova konferencija za korisnike - CUC2020 održat će se 22. godinu zaredom, ovaj puta u novom, hibridnom formatu. Zbog trenutne situacije izazvane koronavirusom sudionici će imati priliku, od 4. do ... The post CARNET-ova konferencija za korisnike 2020. u hibridnom formatu appeared first on CARNET .

03.07.2020. 15:42
Otvorene su prijave radova na CARNET-ovu konferenciju za korisnike
Otvaranjem poziva za autore započele su pripreme programa 22. CARNET-ove konferencije za korisnike, koja će se pod nazivom "CUC 2020: Izazov prihvaćen!" održati od 4. do 6. studenoga 2020. godine ... The post Otvorene su prijave radova na CARNET-ovu konferenciju za korisnike appeared first on CARNET .

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5317235
 
 > Arhiva  > Međunarodna godina održive energije
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / www.os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju