2014-12-02 12:01:51

Mali Hulk

NABILDANI petogodišnji rumunjski dječak Giuliano Stroe, koji živi u Italiji, postao je prava internetska senzacija nakon što su na Youtubeu objavljeni snimci njegovih čestih, napornih treninga i televizijskih nastupa.

Giuliano nije slučajno završio u teretani. Tamo ga je odveo njegov otac, 33-godišnji Iulian, također bodybuilder. Iulian naglašava kako petogodišnjak nikada ne vježba bez nadzora jer je "još uvijek samo dijete". Iako uživa u gledanju animiranih filmova, Giuliano mnogo više vremena provodi izvodeći zahtjevne snagatorske i akrobatske vježbe.

Početkom godine njegovo se ime našlo u Guinnessovoj knjizi rekorda nakon što je pred talijanskom televizijskom publikom 30 metara hodao na rukama dok je s nogama u zraku pridržavao tešku medicinsku loptu. Nema sumnje da dječak ima natprosječne sposobnosti i impresivnu snagu, ali javlja se sumnja u njegovu samostalnu želju da se time toliko intenzivno bavi. Postavlja se pitanje koliko je Giuliano sam odlučio krenuti tim putem, a u kojoj mjeri su u pitanju neostvarene ambicije roditelja.

Iako su djeca dizači utega rijetkost, tinejdžerski bodybuilding sve je popularniji u posljednje vrijeme. Najnižom dobnom granicom za početak bavljenja bodybuildingom uglavnom se navodi 15 godina, ali danas su i neki 13-godišnjaci puno razvijeniji od vršnjaka. Podizanje samopouzdanja ili impresioniranje djevojčica neki su od razloga zbog kojih se tinejdžeri odlučuju za ovu aktivnost.

Giuliano je stekao nadimak Mali Hulk, a dok neke njegove sposobnosti impresioniraju, drugi se pitaju gdje su granice i u kojoj mjeri takvi treninzi mogu ugroziti djetetov normalni rast i razvoj.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac