2009-11-09 00:00:00

Prijateljski susreti s našim sunarodnjacima iz Martinaca u Mađarskoj

Prijateljstvo i suradnja Osnovne škole Slavka Kolara iz Hercegovca i osnovne škole Martinci iz Mađarske započela je još 1997. godine.

Svakog proljeća učenici i učitelji iz Martinaca dolaze u Hercegovac, a u jesen, za Martinje (sv. Martin je zaštitnik Martinaca) naši učenici i učitelji odlaze u Martince. Tako je 40 učenika, četiri učitelji i ravnateljica naše škole, 6. studenoga otputovalo u Martince. Selo Martinci ima oko 1200 stanovnika, od kojih 90 % čine Hrvati koji su amo doselili još prije sedam stoljeća i do danas sačuvali svoj jezik i svoje običaje. Gotovi svi mještani, stari i mladi govore hrvatskim jezikom, tako da ovo prijateljstvo i suradnja sa školom iz njihove matične zemlje Hrvatske je velika pomoć njihovom očuvanju hrvatskoga jezika i hrvatske kulturne baštine.

6. studenoga održali smo u Martincima prigodni kulturno-umjetnički program u kojem je sudjelovala naša dramsko-recitatorska družina, a folkloraši su se predstavili spletom kola i pjesama iz Moslavine i Bilogore. Održan je i prijateljski športski susret u različitim športovima i športskim igrama.

U proljeće 2010. Mi ćemo s radošću ugostiti naše sunarodnjake iz Martinaca, kada će nam oni prikazati što su sve sačuvali i baštinili od svojih hrvatskih predaka.


Slike susreta su u foto galeriji.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac