preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Vijesti iz knjižnice

Školski pobjednik Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Autor: Barbara Evaj, 17. 11. 2014. 07:49

U Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji je ove godine bio posvećen ljubavi, sudjelovalo je 12 učenika viših razreda. Najsretniji je bio Renato Klubička, učenik  6. b razreda koji je izvučen kao školski pobjednik. Čestitamo Renatu i nadamo se da će uživati u skromnoj nagradi. Neka nastavi čitati knjige i u tome uživati!

[više]

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

Autor: Barbara Evaj, 30. 10. 2014. 10:41

29. listopada u prostoru Bjelovarskog kazališta održano je Županijsko natjecanje u čitanju naglas. Sudjelovali su učenici 3.-8. razreda i pokazali odlično snalaženje i ljubav prema čitanju. Među njima bila je i naša predstavnica Karla Vlahović koja je, iako nije prošla dalje na državnu razinu, bila odlična i samouvjerena u svom nastupu. Osvojila je i neke članove publike koji su glasali za nju, a dala je i intervju za BBR. 

Za sve sudionike i gledatelje glumci Bjelovarskog kazališta odigrali su predstavu Zar opet ta Pepeljuga, a natjecatelji su nagrađeni slatkim nagradama tvornice keksa Koestlin.

[više]

Akcija skupljanja starog papira, EE otpada i baterija

Autor: Barbara Evaj, 22. 10. 2014. 11:27

Ovogodišnja jesenska akcija skupljanja staroga papira bit će 28. listopada (utorak).

Osim papira skuplja se i električni i elektronički otpad i stare baterije.

Molimo učenike, roditelje i sve zainteresirane da se uključe u akciju i donesu što više papira, baterija i EE otpada.

[više]

Karla Vlahović - druga na Natjecanju u čitanju naglas

Autor: Barbara Evaj, 21. 10. 2014. 09:17

U Garešnici je jučer održana gradska razina Natjecanja u čitanju naglas. Sudjelovali su učenici OŠ Garešnice, OŠ Bereka, OŠ Trnovitice, OŠ Trnovitičkog Popovca i četvero učenika naše škole. Najbolje rezultate kod naših učenika postigla je Karla Vlahović, učenica 6.a razreda, u kategoriji starije dobne skupine, čitajući ulomak iz knjige Vidimo se na fejsu Sanje Pilić. Osvojila je drugo mjesto i osigurala prolazak na županijsku razinu natjecanja. Svi su učenici bili odlični i zaradili pohvale i utješne nagrede. Županijsko natjecanje održat će se 29. listopada u Bjelovaru. Karli želimo puno uspjeha!

[više]

Listopad - mjesec školskih knjižnica

Autor: Barbara Evaj, 21. 10. 2014. 08:59

Listopad je mjesec školskih knjižnica, bogat je različitim aktivnostima i događanjima. Prvi razred naše matične škole upoznao se sa školskom knjižnicom i postali su službeni članovi u četvrtak, 16.10. Upoznavanje knjižnice nastavili smo i u petak posjetom Hrvatskoj knjižnici Općine Hercegovac. Mjesec listopad u našoj knjižnici posvećen je braći Grimm i 155. godišnjici smrti Wilhelma Grimma, stoga su učenice 8. razreda- male knjižničarke- za učenike 1. razreda dramatizirale najpoznatiju Grimmovu bajku Crvenkapicu koja je ujedno i njihova prva lektira. Učenici su bili oduševljeni!

[više]

Natjecanje u čitanju naglas

Autor: Barbara Evaj, 17. 10. 2014. 11:24

Natjecanje u čitanju naglas je natjecanje za učenike osnovnih škola od 3. do 8. razreda u gradovima Republike Hrvatske. Ove godine održava se po drugi put. Cilj je ove akcije poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog  natjecateljskog duha. Kao i prošle godine, i ove godine je bilo učenika zainteresiranih za natjecanje.  U mlađoj skupini prijavilo se petero učenika (3.-5.r.): Sven Kolař, Patrik Klobučar, Josip Novotni, Maks Horak i Eva Bačak i isto toliko u starijoj skupini (6.-8.r.): Filip Bačak, Anita Jurčić, Darijo Katalinić-Cindrić, Karla Vlahović i Patricia Stankić.

Najuspješniji su bili Patrik Klobučar i Eva Bačak u mlađoj skupini te Karla Vlahović i Anita Jurčić u starijoj skupini koji će predstavljati našu školu 20. listopada na gradskoj razini natjecanja u Garešnici. Želimo im puno sreće i uspjeha!

 

[više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 17. 10. 2014. 11:16

Mjesec hrvatske knjige 2014. održava se od 15. listopada do 15. studenoga 2014. godine.

Svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige 2014., koji je ove godine tematski posvećen ljubavi, održano je 15. listopada u 13.30 sati u Splitu.

Središnji program Mjeseca hrvatske knjige 2014. uključuje Nacionalni kviz za poticanje čitanja Ljubav za početnike, tradicionalnu zajedničku manifestaciju poticanja čitanja.

Uključite se i vi! Dođite u knjižnicu, riješite online kviz i sudjelujte u nagradnom izvlačenju! Čitajte nešto ljubavno!

[više]

Dani kruha 2014.

Autor: Barbara Evaj, 14. 10. 2014. 14:49

U petak, 10. listopada, obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u matičnoj i područnim školama. Vrijedne ruke mama i baka učinile su da stolovi budu raznovrsni i bogati. Bilo je tu kiflica - slatkih i slanih, slatkih i dizanih kolača, kruha različitih oblika i veličina, muffina, pita, zaista svega ugodnog oku i nepcu. Zahvalili smo majkama, očevima, bakama, djedovima, učiteljima, prijateljima, prirodi i Bogu na ovakvom bogatstvu i počastili se krušnim proizvodima. Učenici prijepodnevne smjene blagovali su u višenamjenskoj dvorani škole, učenici poslijepodnevne smjene počastili su prolaznike na glavnom općinskom trgu, a učenici područnih škola zasladili su se u svojim školama. 

 

[više]

Svjetski tjedan svemira

Autor: Barbara Evaj, 9. 10. 2014. 08:37

Svjetski tjedan svemira se obilježava u cijelom svijetu od 4. do 10. listopada svake godine. World Space Week Asocijacija je osnovana 1981. godine u američkom gradu Hustonu. 4. listopada 1957. lansiran je prvi satelit Sputnik, a 10. listopada 1967. potpisana je Povelja o miroljubivom korištenju svemira. UN Ured za miroljubivo korištenje svemira vodi ovu manifestaciju u suradnji sa WSWA te sudjeluje u izboru godišnje teme Svjetskog tjedna svemira. World Space Week Hrvatska je glavni nositelj obilježavanja Svjetskog tjedna svemira u Republici Hrvatskoj. Ove godine je tema «SPACE: Guiding your way».

I u našoj knjižnici obilježen je Svjetski tjedan svemira prigodnim plakatom i izložbom knjiga o astronomiji i svemiru.

[više]

Dan neovisnosti RH

Autor: Barbara Evaj, 8. 10. 2014. 08:33

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država. Hrvatska država je tom odlukom prije 23 godine odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države, te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

[više]

Svjetski dan osmijeha

Autor: Barbara Evaj, 6. 10. 2014. 13:41

Svake godine prvog petka u listopadu obilježava se Svjetski dan osmijeha. Prilika je to da oraspoložimo sebe i druge i da se podsjetimo da je zdravo smijati se. Kaže se da je smijeh lijek za sve. Tko se puno smije, duže živi.

Iako je u današnje vrijeme osmijeha sve manje, potrudili smo se skrenuti pozornost na zdravstvenu stranu smijeha. Učenici 8. razreda su s vjeroučiteljem pripremili zanimljivu prezentaciju koju smo svakog odmora prikazivali u hodniku ispred knjižnice. Prezentacija je popraćena pjesmom Happy pa su učenici i zaplesali. U dvorištu škole tijelima smo oblikovali "smjalića". Čitavog dana lica učenika i učitelja krasio je osmijeh, a školom je vladalo veselo i pozitivno ozračje. Trebalo bi ovakvih dana biti više.

Možda jesmo škola mala, ali nam je osmijeh velik!

[više]

Međunarodni dan zelenih škola

Autor: Barbara Evaj, 26. 9. 2014. 08:46

Od 22. do 26. rujna obilježava se Svjetski tjedan zelene gradnje pod motom Get Up, Green Up! Prilika je to da se diljem svijeta naglase smjernice globalnog pokreta i zajedničke misije za kreiranje održivog okoliša kroz djelovanja nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju i njihovih članica.

Tijekom tog tjedna obilježava se i Međunarodni dan zelenih škola koji smo obilježili postavljanjem prigodnog panoa o ekološkim načinima gradnje i makete naše škole koja bi u budućnosti energiju dobivala od sunca i vjetra uz pomoć solarnih ploča i vjetrenjača.

Ujedno je to i početak našeg školskog projekta Moja zelena škola kojim želimo još više osvijestiti učenike na važnost aktivnosti koje osiguravaju zdrav život i čišći okoliš.

[više]

Dani europske kulturne baštine

Autor: Barbara Evaj, 23. 9. 2014. 08:41

23. rujna obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine. Uključivanjem u obilježavanje ovog dana članice Europske unije, ali i sve zemlje pristupnice, potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu , pri čemu se naglašava važnost i posebnost svake pojedinačne nacionalne baštine. 

Europska kulturna baština sinteza je različitih utjecaja i kulturnih doticaja, koji su oduvijek stvarali dijalog među narodima i kulturama. Danima europske baštine ističe se ne samo različitost, već i europska dimenzija zajedničkog naslijeđa. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje - selom graditeljske baštine. 

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta.

[više]

Međunarodni dan mira

Autor: Barbara Evaj, 21. 9. 2014. 09:59

Diljem svijeta 21. rujna se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu.

Dvadeset godina poslije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja bio proglašen 21. rujna kao dan globalnog prekida neprijateljstava i nenasilja.

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

Od osnutka do danas Međunarodni dan mira uključio je milijune ljudi sa svih strana svijeta koji zajednički sudjeluju u raznim događanjima i okupljanjima.

[više]

Međunarodni dan demokracije

Autor: Barbara Evaj, 15. 9. 2014. 09:05

Opća skupština Ujedinjenih Naroda proglasila je 15. rujna Međunarodnim danom demokracije. Ovogodišnja je tema Međunarodnog dana demokracije je “angažiranje mladih u demokraciju”.

Demokracija je oblik društvenog uređenja u kojem vlast proizlazi iz naroda i u kojoj svi građani imaju jednako pravo sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču njihovih života, te predstavlja vladavinu većine u korist većine.

Riječ demokracija dolazi od grčke riječi što znači doslovno “vladavina naroda”. Tijekom povijesti pojam demokracije mijenjao je značenje. Demokracija se provodi demokratskim procedurama poput rasprave, definiranja problema i prijedlozima za njihovo rješavanje, donošenjem odluka, izvršavanjem odluka i provjerom izvršavanja odluka. Demokratsku proceduru provode subjekti demokracije, tj. narod (građani, zajednica).

 

[više]

Najčitatelji u školskoj knjižnici

Autor: Barbara Evaj, 14. 8. 2014. 11:06

Na kraju i ove školske godine, uz nagrade najuspješnijim učenicima u učenju, vladanju i izvanannastavnim aktivnostima,proglašeni su i nagrađeni i najčitatelji školske knjižnice.

Tijekom cijele godine družili su se i, unatoč moći i privlačnosti interneta, našli vremena i za knjigu mnogi učenici naše škole. No, najvrjedniji su bili, kod učenika viših razreda, DAVID RAIĆ, učenik 6. razreda, a u nižim razredima, EVA MIHALJEVIĆ, učenica 1. razreda Područne škole Palešnik.

David je u knjižnici posudio i pročitao 38 knjiga, dok je Eva pročitala 80-ak slikovnica i poneku knjigu. Učenici su za svoj trud istaknuti i nagrađeni, naravno, knjigom. Želim da i dalje budu tako dobri čitatelji, a pozivam i druge da slijede njihov primjer. 

[više]

Vraćanje knjiga u knjižnicu

Autor: Barbara Evaj, 9. 6. 2014. 15:02

Dragi učenici,

lijepo vas molim da sve posuđene knjige, časopise, udžbenike i CD-e vratite u knjižnicu do petka 13. lipnja - posljednjeg dana nastave. Želim vam ugodne praznike i uživanje u ljetu - uz knjigu, naravno!

                                                                              Vaša knjižničarka!

[više]

Tko se boji straha još

Autor: Barbara Evaj, 6. 6. 2014. 14:13

Općina Hercegovac organizirala je 4. lipnja u 10 sati u Hrvatskom domu predstavu za djecu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Gostovali su glumci kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba i izveli predstavu Životinjsko carstvo-tko se boji straha još koja je nastala u suradnji s Krašem - tvornicom slatkiša. Vrtićanci i učenici naše razredne nastave uživali su u smiješnoj glumačkoj izvedbi i dijalozima, ali i naučili ponešto o prekrasnom čudnovatom svijetu životinja i prijateljstvu, bitnoj karici među živim bićima. Na kraju su se zasladili Kraševim čokoladicama Životinjsko carstvo.

[više]

Dan zaštite prirode u RH

Autor: Barbara Evaj, 22. 5. 2014. 13:13

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojemu svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

[više]

Međunarodni dan obitelji

Autor: Barbara Evaj, 15. 5. 2014. 08:08

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.5.1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Od tada, svih ovih godina Ujedinjeni narodi neprekidno obilježavaju Međunarodni dan obitelji. U obitelji - članovi su vezani ljubavlju, oni pomažu jedni drugima da ispune sve svoje fizičke i emocionalne potrebe.

Naravno ni jedna obitelj nije savršena, ali obitelj koja se drži zajedno može pomoći svakom svojem članu da se osjeti ispunjenim, boljim, zadovoljnijim i sretniji. Svatko od nas može dati svoj doprinos svojim vlastitim postupcima.

Na žalost, slika se obitelji pod utjecajem društvenih promjena znatno izmijenila, pa su danas proširene obitelji postale izuzetak. Također, ubrzani tempo života ne ostavlja vremena da jedni drugima uputimo toplu riječ ili pogled, dovoljno pažnje i razumijevanja. Usprkos tome, potrebno je pokušati očuvati toplinu, zajedništvo i ljubav među svim članovima svoje obitelji, jer bez nje bili bi izgubljeni, osamljeni, tužni.

Obitelj je temelj iz kojeg kao djeca idemo u svijet i u koji bi se trebali uvijek radosni vraćati, „jer obitelj je uvijek na prvom mjestu“.

 

[više]

Sretan majčin dan!

Autor: Barbara Evaj, 11. 5. 2014. 10:45

Svim mamama želimo sretan Majčin dan!

MAJKA

Noću često kad već zaspim 
i kad soba već opusti, 
k'o laticu ruže, mama 
na moj obraz cjelov spusti.

Ona moje male tuge 
zagrljajem toplim tješi, 
a svakoj se mojoj sreći 
k'o najljepšem daru smiješi.

Njeni prsti kao lahor
pređu preko moje kose, 
a njene me priče lako 
u daleka carstva nose.

Njena ljubav mene grije, 
njeno srce za me bije, 
znam: nada mnom uvijek bdije majka 
- biće najmilije.

 RATKO ZVRKO

[više]

Dan Europe

Autor: Barbara Evaj, 9. 5. 2014. 09:13

Dana 9. svibnja u svim sadašnjim i budućim članicama Europske unije, obilježava se Dan Europe koji simbolizira zajedništvo i snagu europske zajednice država i ljudi. Dan Europe obilježava se od 1985. godine kada se na Milanskom summitu u znak sjećanja na Schumanovu deklaraciju proglasili 9. svibnja Danom Europe.

Toga je dana 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio prijedlog ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika Francuske i Njemačke.

Međutim ta je inicijativa imala šire namjere od ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika tih dviju zemalja, a to je poticanje na očuvanje mira u poslijeratnom razdoblju u svim europskim zemljama. Tako je već iduće 1951. godine stvorena Europska zajednica za ugljen i čelik, preteča današnje Europske unije.

[više]

Svjetski dan Crvenog križa

Autor: Barbara Evaj, 8. 5. 2014. 09:01

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu obilježava se 8. svibnja, od 1984., u spomen na datum rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – Henrya Dunanta.

Crveni križ i Crveni polumjesec čine najveću humanitarnu mrežu sastavljenu od milijun volontera i zaposlenika koji neposredno rade s ljudima u potrebi. Temeljna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čine etički okvir koji vodi svoje članove u radu za ljude u potrebi gdje god se oni nalazili, neovisno o njihovoj nacionalnoj, rasnoj, spolnoj ili religijskoj pripadnosti, klasi ili političkom opredjeljenju. Ove godine proslavlja se 151 godina humanitarnog djelovanja u 187 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

[više]

Svjetski dan plesa

Autor: Barbara Evaj, 29. 4. 2014. 08:10

Od 1982. pod pokroviteljstvom UNESCO-a slavi se Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. Tog je datuma rođen francuski plesač i koreograf Jean Georges Noverre (29. travnja 1727.- 19. listopada 1810.), autor ‘Pisama o plesu i baletu’, koja ga potvrđuju kao jednog od najvećih plesnih reformatora.

Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa. Ovogodišnje poruke pročitajte pod opširnije.

[više]

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Autor: Barbara Evaj, 23. 4. 2014. 10:25

Svjetski dan knjige i autorskih prava se treću godinu za redom u Hrvatskoj obilježava manifestacijom Noć knjige. Noć knjige 2014. održat će se u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Čak 370 sudionika pripremilo je više od 700 programa. 

Svake godine UNESCO i tri krovne međunarodne udruge kojima je u žarištu djelovanja knjiga - IPA, IBF i IFLA – odabiru grad kojem će 23. travnja biti dodijeljen naslov Svjetske prijestolnice. Izabrani grad tako nosi titulu od 23. do 22. travnja iduće godine, tijekom koje organizira mnogobrojna događanja koja se odnose na knjigu i čitanje, s ciljem podizanja svijesti o pismenosti i čitanju, knjižnicama i knjižarama te uopće o prednostima kulture knjige.

Port Harcourt u Nigeriji proglašen je Svjetskom prijestolnicom knjige za 2014. godinu. Odabran je između 11 kandidata, među kojima je bila i Pula, zbog kvalitete programa usmjerenog ponajprije mladima te poticanja kulture čitanja, pisanja i izdavanja u Nigeriji.

[više]

Dan hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2014. 14:18

Dan hrvatske knjige obilježava se svake godine 22. travnja radi promicanja knjige, koja je u današnje vrijeme marginalizirana i sve više zamijenjena internetom, te da bi se potaknula kultura čitanja, autorstvo i izdavaštvo.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. obilježava se u spomen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, koji je 22. travnja 1501. dovršio i potpisao svoju Juditu – biblijsko-vergilijanski ep o hrabroj udovici koji je želio približiti onima „koji đačke knjige ne razumiju“, odnosno onima koji ne znaju latinski jezik te je zato tumači na hrvatskom jeziku, splitskom čakavštinom i štokavštinom. Na taj je način nagovijestio jedinstvo hrvatskog jezika, a djelo se smatra prvim umjetničkim epom koji je ispjevan na hrvatskome jeziku.

Zanimljivo je da je 22. travnja 1900. godine utemeljeno Društvo hrvatskih književnika koje djeluje i danas, a 1997. utemeljene su godišnje nagrade Dana hrvatske knjige Društva hrvatskih književnika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. 

[više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2014. 11:07

Dan planeta Zemlje, obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ovogodišnja tema su "Zeleni gradovi".   

                               

  Ovaj put obilježavanje je u znaku gradova u kojima se planira omogućiti čistiji prijevoz, a teži se imati bolju kakvoću zraka, poticati zelenu gradnju i obnovljive izvore energije.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. 

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, u Hrvatskom novinarskom društvu bit će dodijeljena nagrada ‘Velebitska degenija’ – za najbolje novinarske radove posvećene ekološkim temama, objavljene u 2013.

 

[više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Blaženka Šantalab, Barbara Evaj, 2. 4. 2014. 09:25

Drugog travnja, na rođendan jednog od najvećeg i najslavnijeg pisca dječjih bajki - poznatog Danca Hansa Christijana Andersena, već se više od trideset godina u svijetu održava Međunarodni dan dječje knjige.
Prilika je to za prisjećanje na sva ona književna djela koja su obilježila naše djetinjstvo, ali i za promociju novih knjiga koje će tek pronaći svoje čitatelje.
 
Tom prigodom u našoj županiji već četvrtu godinu za redom provodi se Međuškolski književni kviz za učenike 5. razreda sa zadanim književnim djelom iz lektire. Ove godine učenici su se natjecali u poznavanju sadržaja romana Mire Gavrana Zaljubljen do ušiju. Od 15 škola, naši učenici Dea Cindrić (5.a), Josipa Klobučar i Marino Kliček (5.b), zauzeli su 5. mjesto!
Čestitamo!
[više]

Svjetski dan kazališta

Autor: Barbara Evaj, 27. 3. 2014. 10:41

Svjetski dan kazališta projekt je koji je pokrenuo  Internacionalni teatarski institut, međunarodna UNESCO-ova udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija.

Svake se godine, još od 1962.,  27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka. Na taj dan imamo prigodu podsjetiti javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Međunarodni kazališni institut (ITI UNESCO) i ove je godine organizirao pisanje svjetske kazališne poruke, a ta je čast pripala Brettu Baileyju  (južnoafrički je dramski pisac, dizajner, redatelj, autor instalacija i umjetnički direktor produkcijske kuće Thirld world bunfight). Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), a ove godine ju je napisao Zvonimir Zoričić, glumac zagrebačkog HNK.

Sadržaje poruka pročitajte pod opširnije.

[više]

Svjetski dan voda

Autor: Barbara Evaj, 21. 3. 2014. 14:39

Naš plavi planet čini 97,5 posto morske vode koju čovjek ne može koristiti, a dostupan je samo jedan posto od ukupne slatke vode, dok je ostatak zaključan u snijegu i ledu na polovima.

1993. godine Ujedinjeni narodi proglasili su 22. ožujka Svjetskim danom voda.

Razdoblje od 2005. do 2015. godine proglašeno je desetljećem voda pod motom Voda za život.

Zbog sve veće važnosti očuvanja vode u svijetu kroz cijelu godinu potrebno je savjesno brinuti o njoj. Jedan dan je samo opomena i podsjetnik za sve ostale dane.

U svrhu educiranja o očuvanju i zaštiti voda Hrvatske vode su obogatile našu knjižnicu za dvije nove edukativne slikovnice: Poplave: život uz rijeku i Vodač ili Vodohodač.

Tko se ne brine o vodi, ne brine se za bolje sutra.

(irska poslovica)

[više]

Svjetski dan pjesništva

Autor: Barbara Evaj, 21. 3. 2014. 11:54

Svjetski dan pjesništva UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. 

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana pjesništva koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-vog službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenom. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Ove godine Svjetski dan pjesništva posvetili smo A.G.Matošu jer je 17. ožujka prošlo točno 100 godina od njegove smrti.

[više]

Svjetski dan šuma

Autor: Barbara Evaj, 21. 3. 2014. 10:35

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. ožujka i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine. Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.

U tom smislu zaštita šuma podrazumijeva primjereno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere. No, unatoč svim čimbenicima od kojih je ugrožena šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita.

Obilježavanje ovog dana je i povod da saznate nešto o šumama…

[više]

Dani hrvatskoga jezika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 14. 3. 2014. 12:51

Od 1997. svake se godine u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga jezika potpisanu 1967. obilježavaju Dani hrvatskoga jezika 11. - 17. ožujka. U našoj školi već tradicionalno organiziramo razredna natjecanja predmetne nastave u poznavanju hrvatskoga jezika. Ove godine najupješnija je bila grupa učenika 7. razreda: Tara Pokopac, Lorena Posenjak, Antonela Jurčević, Domagoj Ulovac i Robert Miško Beki. Od 25 pitanja znali su odgovore na njih 23. Ako smatrate da je kviz bio lagan, okušajte se i sami.

Kviz s odgovorima nalazi se pod opširnije.

[više]

Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: Barbara Evaj, 21. 2. 2014. 14:15

Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) 2000. godine donijela je odluku o proglašenju Međunarodnog dana materinskog jezika i to na današnji dan 21. veljače, s ciljem očuvanja jezičnih baština, višejezičnog obrazovanja i raznolikosti jezika. Osim što je jezik komunikacijsko sredstvo kojim se prenosi identitet i kultura naroda, njime se razvija i čuva prepoznatljivost nacija i njihov integritet. U svijetu se govori više od 6000 jezika, no taj broj se iz dana u dan smanjuje.

Na današnji dan obilježava se sjećanje na 4 ubijena studenta u Bangladešu 1952. jer su se zalagali i promovirali svoj materinski jezik, bengali, te se diljem svijeta današnji dan promovira kroz razne aktivnosti i promocije. Ne dopustimo li da nas brzina današnjeg života i komunikacije omete u korištenju našeg materinskog jezika, ne pridonosimo samo očuvanju nacionalne, nego i svjetske baštine.

 

[više]

Predstava Djevojčica i roda

Autor: Barbara Evaj, 20. 2. 2014. 12:33

18. veljače u našoj školi gostovala je glumačka družina Merkuri teatar iz Bjelovara. Za učenike nižih razreda izveli su predstavu Djevojčica i roda koja je djecu na zabavan način upoznala s pojmovima vezanim uz Europsku uniju. Predstava je djelo akademskih glumaca Jasmine Šogolj i Matjaža Komana, a njezino izvođenje omogućila je Bjelovarsko-bilogorska županija.

[više]

Susret s književnicom Jadrankom Čunčić-Bandov

Autor: Barbara Evaj, 17. 2. 2014. 10:06

14. veljače u našoj školi gostovala je književnica Jadranka Čunčić-Bandov. Učenicima nižih razreda i starijoj vrtićkoj skupini predstavila je sebe, svoje igrokaze i lutkice i neke od njih prikazala. Za neke je trebala i pomoć djece što su oni oduševljeno prihvatili. U veselom i razigranom ozračju izmjenjivali su se razni likovi životinja i svi su prihvaćeni s oduševljenjem. Osmijeh nije silazio s dječjih lica punih 45 minuta.

Književnica i lutkarica Jadranka iza sebe ima više od tisuću samostalnih predstava, osam ispisanih dječjih knjiga i milijune školaraca i vrtićanaca koji znaju barem jedan dijalog iz njezinih djela napamet, a sada smo i mi u tom broju.

[više]

Pobjednici su...

Autor: Barbara Evaj, 17. 2. 2014. 09:56

Nakon provedenog glazbenog kviza povodom Valentinova, u kojem je 15 parova učenika i djelatnika škole nastojalo pogoditi domaće ljubavne pjesme, slavili su učitelji Kristina i Ivo. Iako je konkurencija bila jaka i morali smo posegnuti za dodatnim pjesmama kako bismo dobili pobjednike, jedna pjesma, koju ostala dva para nisu znala, osigurala im je pobjedničko mjesto.

Svi su se dobro zabavili, a za kraj razveselili su nas Josip, Antonio, Filip, Luka, Petar i Antonio izvedbom pjesme Za sve moje bivše.

[više]

Glazbeni kviz za Valentinovo

Autor: Barbara Evaj, 6. 2. 2014. 08:04

Obavijest učenicima!

U petak, 14. veljače, povodom Valentinova organizira se za učenike viših razreda glazbeni kviz. U kvizu će se tražiti prepoznavanje ljubavnih pjesama domaćih glazbenika.

Za sudjelovanje je potrebno naći partnera suprotnog spola (curu/dečka, prijatelja/icu, brata/sestru, kolegu/icu iz razreda ili nekog drugog razreda) i upisati se na prijavni list koji se nalazi u info kutku knjižnice.

Pozivamo sve zainteresirane učenike da se (kao par) prijave do 12. veljače i da svi zajedno veselo i u dobrom raspoloženju obilježimo Valentinovo.

[više]

10. rođendan Facebook-a

Autor: Barbara Evaj, 4. 2. 2014. 08:53

Društvena mreža Facebook danas slavi svoj jubilarni deseti rođendan. 

Facebook je 4. veljače 2004. osnovao Mark Zuckerberg sa svojim kolegama s fakulteta u svom stanu dok je studirao na elitnom Harvardu. Stranica je u početku bila koncipirana tako da spaja studente i da im dopusti da grade svoj online indetitet, piše "Computer World".

Iako ga mlađe generacije već smatraju "starcem", trenutno ovu društvenu mrežu koristi oko milijardu i 230 milijuna korisnika, što je 16 posto više nego prije godinu dana.

"Veselimo se našem drugom desetljeću", poručio je Zuckerberg. A Facebookove rođendanske želje su da umreži i "ostatak svijeta".

[više]

Međunarodni dan zaštite močvara

Autor: Barbara Evaj, 2. 2. 2014. 10:05

Na močvare se dugo gledalo kao na beskorisne površine štetne za čovjeka. Mnoge države pokušavale su se riješiti močvara i pretvoriti ih u poljoprivredne, korisne površine. No, u isto vrijeme tekli su suprotni procesi koji su imali za cilj zaštititi močvare, kao vrijedne prirodne ekološke sustave.

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. Na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru donesena je Konvencija o zaštiti vlažnih staništa, koju je do danas potpisalo više od 159 zemalja, među kojima i Hrvatska. 

Ramsarska Konvencija je sporazum koji čini okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i razumnom iskorištavanju močvara. Među 116 zemalja koje su potpisale Ramsarsku konvenciju nalazi se i Hrvatska, a na Ramsarskom popisu su i naša močvarna područja poput Crne Mlake, Donji tok Neretve, Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje.

 

[više]

Nove knjige

Autor: Barbara Evaj, 6. 12. 2013. 10:58

Potražite u knjižnici nove knjige i slikovnice. Kupljene su na ovogodišnjem Interliberu - sajmu knjiga.

Ima za svakoga ponešto, nadam se da će vas zabaviti.

Uživajte u čitanju!

[više]

6. prosinac - Sveti Nikola

Autor: Barbara Evaj, 6. 12. 2013. 10:03

6. prosinca je dan kada se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika. Uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio sveti Nikola.Tradicija darivanja djece na dan Sv. Nikole vuče korijene iz nekoliko legendi koje možete pročitati pod opširnije.

I zato draga djeco, nadamo se da ste navečer uoči blagdana pažljivo očistili svoje cipelice ili čizmice ili čarape u obliku čizmice i stavili ih u prozor, jer sveti Nikola vas sigurno nije zaboravio.

[više]

Dan borbe protiv AIDS-a

Autor: Barbara Evaj, 1. 12. 2013. 14:52

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a i prilika da se upozori javnost na važnost prevencije zaraze HIV-om s kojom, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi više od 35 milijuna ljudi. Prilika je to da se pokaže i solidarnost prema oboljelima, te utječe na smanjenje stigme i diskriminacije zaraženih HIV-om (virusom humane imunodeficijencije). 

Od prvog slučaja zaraze 1985. godine do danas u Hrvatskoj su registrirane 1102 osobe zaražene HIV-om. Od AIDS-a je pak oboljelo 420 osoba, a 176 je umrlo od te bolesti. 

HIV bolest je zarazna i zasad neizlječiva. To je kronični progresivni proces koji nastaje ulaskom HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) u organizam. Tijekom vremena može oslabiti imunološki sustav te može doći do pojave raznih bolesti. AIDS je kratica za Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a.

[više]

Kviz o Slavku Kolaru

Autor: Barbara Evaj, 18. 11. 2013. 08:26

U petak, 15. studenoga, s učenicima viših razreda proveden je kviz o Slavku Kolaru kao dio školskog projekta posvećen 50.-toj godišnjici njegove smrti. U kvizu su sudjelovale četiri ekipe po četiri učenika 5.-8. razreda. Kviz se sastojao od 25 pitanja različitog tipa. Zadaci su sastavljeni na osnovi materijala objavljenih na našoj web stranici škole, a koje su pripremili sami učenici iščitavajući Kolarove pripovijetke. Nakon izjednačenog broja bodova dviju skupina i postavljanjem dodatnih pitanja, dobili smo pobjednike - ekipu Mirkeca koju su činili Ivona Pavlečić (5.r.), Filip Bačak (6.r.), Robert Miško Beki (7.r.) i Marko Čavlović (8.r.) Svi natjecatelji nagrađeni su slatkim poklonom, a pobjednicima kviza uručene su, uz slatki poklon, i knjige.

Kvizom smo pokazali koliko smo upoznali Slavka Kolara i njegova djela. Ujedno smo zatvorili ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige i možemo slobodno reći da smo u Kolarovom društvu proskitali dijelovima Lijepe Naše u prošlom stoljeću.

[više]

Interliber 2013.

Autor: Barbara Evaj, 6. 11. 2013. 11:06

 

36. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber 2013. održat će se na Zagrebačkom Velesajmu od 12.-17.11.2013. godine.

Očekuju vas mnogobrojne prezentacije i nastupi pisaca i nakladnika, te niz stručnih i popratnih događanja:

  • Promocije novih naslova i izdanja
  • Okrugli stolovi: razgovori s piscima
  • Stručni skupovi
  • Dan knjižnica
  • Prodaja knjiga po povoljnim cijenama
  • Dječje radionice na štandovima

U zajedničkom terminu održavaju se: InfoSajam glazbe i multimedijeInova.         Info se održava od 14.-16. studenog u okviru kojega je i spektakl iz svijeta videoigrica Infogamer (Reboot InfoGamer) koji će biti u 8. paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Radno vrijeme Interlibera je od 10.00 do 20.00 sati osim u petak i subotu kada rade do 21.00 sat. Ulaz na Interliber je besplatan za sve posjetitelje.

[više]

Natjecanje u čitanju naglas

Autor: Anamarija Sabo, Ivona Obrovac, 29. 10. 2013. 12:25

Danas se, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, održalo natjecanje u čitanju naglas. Na natjecanje se prijavilo deset učenika od 6. do 8. razreda. Natjecatelji su odabrali knjigu po želji i iz nje pročitali ulomak. Ravnateljica Vera Obrovac i učiteljice hrvatskoga jezika Dijana Lacković i Nikolina Zadravec činile su Prosudbeno povjerenstvo. Nakon čitanja ulomaka i predstavljanja knjige,  Povjerenstvo je procijenilo uspješnost i odabralo najbolje čitače.

Prvo mjesto je zasluženo osvojila Patricija Stankić, drugo Dario Katalinić Cindrić i treće Anita Jurčić. Patricija je učenica šestog razreda kao i Anita, a Dario je učenik sedmog razreda. Ostali natjecatelji su bili: Lukrecija Bačak, Filip Bačak, Katarina Šturlić, Luka Kramarić, Petar Vlček, Ana Naglić i Marko Čavlović. Nagrade su bile priznanja i čokolade po želji natjecatelja. Patricija je dobila najveću, Dario srednju i Anita najmanju.

Bilo je hrabro stati ispred svih učenika škole, učitelja i ravnateljice i čitati četiri minute naglas te je zbog toga svatko od njih pobjednik i svima im čestitamo.

[više]

Svjetski dan animiranog filma

Autor: Barbara Evaj, 28. 10. 2013. 12:16

U više od 50 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, 28. 10. se obilježava Svjetski dan animiranog filma.

Taj je dan utemeljen 2002. godine u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Reynaudov „Theatre Optique“ odmah je postao veliki hit, no propao je tri godine kasnije, 1895. godine, kada su braća Lumiere predstavila svoj izum – cinematograph, odnosno prvi filmski projektor.

Animirani filmovi, takozvani „crtići“ postali su hit početkom 20. stoljeća. Tada je pokrenuta industrija proizvodnje animiranih filmova s ciljem da ih što veći broj ljudi pogleda u kinima. Pojavom Walta Disneya ta je industrija uhvatila zamah, a pojavom računala, odnosno CGI tehnike i studija kao što je Pixar, ta je industrija došla do „hollywoodske“ vrijednosti.

Danas je industrija animiranih filmova jednakopravni dio filmske industrije i „crtići“ su postali blockbusteri u kinima.

Tekst preuzet s linkahttp://www.evarazdin.hr/na-jedan-dan-svi-smo-djeca-slavimo-rodendan-crtica/

 

[više]

Krilate knjige

Autor: Barbara Evaj, 23. 10. 2013. 12:28

Naša škola uključila se u građansku inicijativu "Krilate knjige" koju je pokrenula udruga Krila - udruga koja se bavi terapijskim jahanjem. 

U holu škole je uređen punkt, mjesto na kojem se nalaze knjige koje su donirali učenici i učitelji, a koje čekaju čitatelje da ih ponesu kući, pročitaju i podijele s drugim zainteresiranim čitateljima. U punkt svatko može donijeti knjigu koju više ne želi posjedovati ili želi podijeliti s drugima.

U petak, 18. listopada, školu su posjetile članice Udruge i donirale mnoštvo knjiga kako bi naš punkt bio što bogatiji.

Knjige se ne plaćaju, na njih nema vremenskog ograničenja, dovoljno je samo u njima uživati!

Detaljnije o inicijativi pročitajte pod opširnije.

[više]

Natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda

Autor: Blaženka Šantalab, 21. 10. 2013. 13:00

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog, odvija se pod motom "Tko čita (ne) skita". Kao jedan od središnjih programa u Mjesecu knjige, 23. listopada 2013. održat će se istovremeno u cijeloj zemlji manifestacija "Čitajmo zajedno, čitajmo  naglas", s ciljem skretanja pozornosti najšire javnosti na važnost čitanja kao jedne od temeljnih vještina u suvremenom svijetu, ali i popularizacije čitanja kao neizostavnog kulturnog sadržaja koji obogaćuje naš svakidašnji život.

Županijska natjecanja održat će se tijekom Mjeseca hrvatske knjige i u drugim gradovima - Sisku, Šibeniku, Dubrovniku, Vinkovcima, Bjelovaru, a pobjednici će nastupiti na nacionalnom natjecanju koje će biti održano na sajmu knjiga Interliber, 13. studenog 2013. u 11:30 h kao jednom od središnjih događanja Mjeseca hrvatske knjige.

[više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 15. 10. 2013. 13:01

Već tradicionalno, od 15. listopada do 15. studenog, brojne knjižnice u Hrvatskoj raznovrsnim programima obilježavaju Mjesec hrvatske knjige.

Ove godine uključit ćemo se u akciju Natjecanje u čitanju naglas koje se organizira u okviru Europske godine čitanja naglas „Čitajmo naglas, čitajmo zajedno“. Finalno natjecanje održat će se 13. studenog 2013. godine na Interliberu u Zagrebu.

Ovogodišnji moto Mjeseca knjige je "Tko čita (ne) skita!" 

"Čitanje može biti avantura, baš kao i skitnja...

...Dobra knjiga opskrbljuje nas novom energijom, tjera vas da drukčije razmišljate, da bolje mislite, oslobađa vas. Hodanje isto tako. Kako reče jedan pjesnik, hodaju samo slobodni ljudi.

Dakle, čitajte i hodajte."

Edo Popović

[više]

Međunarodni dan pismenosti

Autor: Barbara Evaj, 9. 9. 2013. 14:29

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine, kako bi promovirao važnost pismenosti. Izradom plakata o razvoju pismenosti i vrstama pismenosti danas obilježili smo ga i mi.

[više]

Ljetna čitaonica za najmlađe

Autor: Barbara Evaj, 4. 7. 2013. 09:51

Kampanji "Čitaj mi!" pridružile su se Hrvatska knjižnica Općine Hercegovac i školska knjižnica OŠ Slavka Kolara. Zajedničkom suradnjom dviju knjižnica započela je aktivnost namijenjena najmlađim članovima naše zajednice pod nazivom Ljetna čitaonica za najmlađe.

Prvi susret bio je 2. srpnja  u 18 sati u općinskoj knjižnici. Desetak djece strpljivo je i pažljivo poslušalo priču Riba duginih boja nakon čega su rado obojili ribicu-Srebricu svim duginim bojama.  Osim toga, gledali su i listali slikovnice tražeći svoje najdraže priče, ali i otkrivajući nove. Za kraj su tražili da im se pročita još jedna priča, a nakon toga smo svi zajedno otišli na druženje u obližnji parkić.

Sljedeća čitaonica bit će 17. srpnja u 18 sati. Veselimo se! 

[više]

"Čitaj mi!":15 minuta čitanja za ljubav koja će trajati čitav život

Autor: Barbara Evaj, 2. 7. 2013. 09:44

Samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju.

U Hrvatskoj je u travnju pokrenuta prva nacionalna kampanja "Čitaj mi!", posvećena poticanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Kampanju "Čitaj mi!" pokrenule su Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

U Europskoj godini čitanja naglas hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokrenuli su prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti.

Više o kampanji i savjetima o čitanju i slikovnicama pogledajte na http://www.citajmi.info/uvodna/

Tekst preuzet s navedene stranice.

[više]

Vraćanje knjiga u knjižnicu

Autor: Barbara Evaj, 10. 6. 2013. 11:27

Dragi učenici,

lijepo vas molim da sve posuđene knjige, časopise, udžbenike i CD-e vratite u knjižnicu do petka 14. lipnja - posljednjeg dana nastave. Želim vam ugodne praznike i uživanje u ljetu!

                                                                              Vaša knjižničarka!

[više]

Susret s književnicom Silvijom Šesto

Autor: Ana Lučan, Sara Šlegl, 5. 6. 2013. 08:59

Jučer, 4. lipnja 2013.  našu školu posjetila je književnica Silvija Šesto. Učenicima viših razreda predstavila je neka od svojih najznačajnijih djela za djecu i mlade: Bum Tomicu, Vandu, Tinuninu, Ne, hvala, Tko je ubio Pašteticu, Debelu i Pišem ti priču. Pročitala je ulomke iz romana Bum Tomica i Debela nakon čega je postavila nekoliko nagradnih pitanja u kojima su učenici osvojili knjige i blokiće. Učenici su bili iznenađeni otvorenošću i duhovitošću književnice i nakon susreta poharali su knjižnicu u potrazi za Debelom.

Nadamo se da će biti više ovakvih susreta.

O životu i radu književnice pročitajte pod više.

[više]

Koliko čitamo?

Autor: Barbara Evaj, 15. 5. 2013. 14:30

Poražavajući podaci o navikama čitanja

Na inicijativu udruge „Knjižni blok“ Agencija za istraživanje tržišta GFK Hrvatska provela je tijekom prosinca 2011. istraživanje o čitanju i kupovanju knjiga. Na manifestaciji Noć knjige 2013. (kojom se također nastoji promicati čitanje) objavljeni su rezultati. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1000 ljudi starijih od 14 godina.

Pogledajte neke od dobivenih rezultata…

[više]

9. susret najčitatelja BBŽ-e

Autor: Barbara Evaj, 23. 4. 2013. 10:23

Jučer, 22. travnja, na Dan hrvatske knjige, u Garešnici je upriličen deveti po redu susret najčitatelja Bjelovarsko-bilogorske županije. Od 10.000 čitatelja u BBŽ-u nakon prispjelih anketa i obrade podataka prema broju posuđenih knjiga (i pročitanih) nagrađen je 21  najčitatelj u 2012. godini. Ovogodišnji sponzor Alfa d.o.o Zagreb svakom od najčitatelja poklonio je jednu knjigu iz bogate ponude svojih izdanja. Predstavnik Alfe, dječji pisac Božidar Prosenjak, zatim Maja Dizdarević, ravnateljica Hrvatske knjižnice »Đuro Sudeta« Garešnica i voditelj Županijske matične službe Ilija Pejić tom prigodom uručili su plaketu najčitatelja 2012.g. Gošća je bila i spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić, čiji je roman Imaš fejs? dobio nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2012., koja je govorila o romanu i odgovarala na  postavljena učenička pitanja.

Najčitateljice koje su predstavljale našu Hrvatsku knjižnicu općine Hercegovac su Matea Klarić, učenica 8. razreda (na dječjem odjelu) i Barbara Evaj, školska knjižničarka (na odjelu za odrasle).

[više]

Međuškolski književni kviz u Garešnici

Autor: Barbara Evaj, 5. 4. 2013. 10:20

Jučer, 4. travnja u OŠ Garešnica proveden je Međuškolski književni kviz za učenike 5. razreda. Sudjelovali su učenici iz 12 škola naše županije.

Tim koji je predstavljao našu školu su Matea Klarić, Anita Jurčić i Filip Bačak.

"Nismo osvojili neko važno mjesto, ali smo sudjelovali, susreli neke poznate i upoznali neke nove prijetelje.", kaže naš trojac.

Nakon kviza za učenike je upriličen susret s književnikom Božidarom Prosenjakom koji im je pričao razne dogodovštine iz djetinjstva, sa školskih susreta, iz svojih djela i odgovarao na njihova pitanja. Na kraju im je udijelio i savjet: "Učite i igrajte se, samo ne u isto vrijeme."

Prije odlaska kući posjetili smo i Gradsku knjižnicu i čitaonicu "Đuro Sudeta" i to sva tri odjela: dječji, odrasli i studijski. Na dječjem su se učenici divili slikovnicama, na odraslom izgubili među policama, a na studijskom se nisu mogli odlijepiti od debelog enciklopedijskog rječnika  s rupama za lakše listanje.

Unatoč slabijem rezultatu, bio je zaista uspješno proveden dan!

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

[više]

Kultura čitanja - čitajmo im od najranije dobi

Autor: Barbara Evaj, 3. 4. 2013. 09:58

Čitati znači živjeti – sa stilom

Kako bi čitanje postalo naš stil života, prvo moramo voljeti čitati,  a da uistinu volimo čitati, potrebno je svladati vještinu samog čitanja. Taj prvi korak, ujedno  i najteži nerijetko ne prolazi bez problema, pa mu je potrebno posvetiti posebnu pažnju. No pored same vještine koju većina ipak  brzo usvoji i jedva da se sjećamo  kako smo taj prvi korak koristili, važniji je onaj sljedeći korak  koji razvija buduće čitače, ljude koje možemo svrstati u onu grupu koja je odavno cjeloživotno učenje prihvatila kao stil života, a da to nije nitko svrstao kao formalni cilj kurikuluma ili moto čitave nacije. Oni  jednostavno žive taj cilj, žive ga uz knjigu.

Hrvatska mreža školskih knjižničara skrenula je pozornost na nekoliko relevantnih elemenata u razvoju budućeg ljubitelja knjige istaknuvši: „Kod učenika u trećem i četvrtom razredu zanimanje za čitanje naglo opada. Dijete kojemu se to dogodi, čitanju posvećuje sve manje vremena, popušta mu koncentracija, prestaje s obogaćivanjem rječnika, pa u višim razredima ima velikih poteškoća u učenju.“

Pročitajte opširnije o ovoj temi pod više. 

[više]

Pobjednici školskog književnog kviza Zabranjena vrata Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 20. 3. 2013. 12:31

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige održat će se 4. travnja 2013. Međuškolski književni kviz u školskoj knjižnici u OŠ Garešnica. Zadana knjiga je Zabranjena vrata Zlatka Krilića.

Na međuškolski književni kviz dolazi iz svake škole po jedna ekipa od tri učenika. Članovi ekipa skupno rješavaju pitanja pišući odgovore na prazan list papira.

Bit će postavljeno 25 pitanja, i to u obliku pet vrsta pitanja: prepoznaj lik prema citatu, izbaci uljeza, nadopuni, abc pitanja i izravna pitanja. Ukoliko više ekipa bude imalo isti broj bodova, održat će se dodatno ispitivanje navedenih ekipa s dodatnih 5 pitanja.

Nakon održanog školskog kviza (20. ožujka 2013.) našu školu će predstavljati Anita Jurčić, Matea Klarić i Filip Bačak.

Kvizovi za vježbanje nalaze se pod više!

[više]

Pobjednici finala školskog kviza u poznavanju hrvatskoga jezika

Autor: Barbara Evaj, 15. 3. 2013. 10:12

Nakon održanog finala kviza u poznavanju hrvatskoga jezika od 5.-8. razreda održanog u petak, 15.3., dobili smo školske pobjednike!

Učenici koji su se natjecali u finalu su:

5. razred: Josip Gelenčir, Marinela Kanjuh, Ana Naglić i Hrvoje Taritaš

6. razred: Robert Miško Beki, Antonela Jurčević, Jakov Marenić, Filip Šegavac

7. a razred: Marina Duk, Nikolina Obrovac, Luka Vidović

7. b razred: Gabrijela Gladoić, Ana Stepić, Katarina Šturlić

8. razred: Dorotea Đuroković, Lucija Marenić, Matija Šoški

Pobjednici su učenici 8. razreda: Dorotea Đuroković, Lucija Marenić, Matija Šoški

Čestitamo svim natjecateljima, a naročito pobjednicima!

 

[više]

Dani hrvatskog jezika

Autor: Barbara Evaj, 11. 3. 2013. 11:42

Ovaj je tjedan spomen-tjedan Dana hrvatskog jezika. Obilježavamo 46. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Od 11. - 17. ožujka javnim se priredbama, izložbama, predstavljanjima knjiga, predavanjima i sličnim aktivnostima nastoji očuvati i osnažiti kulturu hrvatskoga jezika.

Još od 1991. godine Danima hrvatskoga jezika obilježava se potpisivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, kojom su se hrvatski znanstvenici i jezikoslovci suprotstavili odlukama Novosadskoga dogovora, sklopljenoga 10. prosinca 1954. godine. Deklaracija je objavljena u tjedniku Telegram, 17. ožujka 1967.

Odlukom Zastupničkoga doma Sabora Republike Hrvatske, 1997. godine proglašen je spomen-tjedan Dani hrvatskoga jezika.

U našoj školi Dani hrvatskog jezika obilježavaju se provođenjem kviza u poznavanju hrvatskoga jezika u višim razredima. 

Hrvatski se jezik voli znanjem!

[više]

Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: Barbara Evaj, 21. 2. 2013. 08:02

 

Svake godine 21. veljače podsjetimo se na važnost jezika koji zovemo materinskim. Riječ je o jeziku kojim bismo trebali moći izraziti najširi raspon vlastitih misli, najnježnije nijanse svojih emocija. Materinskim jezikom služimo se najbolje i najpreciznije – jer je u nas usađen od naših početaka.

Svjestan njegove važnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, želeći nas podsjetiti na obavezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti na globalnoj razini. Izumiranje koje prijeti brojnim jezicima diljem svijeta prijetnja je i svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje se na taj način gubi u nepovrat.

[više]

Maskenbal u školi

Autor: Barbara Evaj, 6. 2. 2013. 12:56

                                             

 U utorak, 12.2., održat  će se maskenbal u školskoj višenamjenskoj dvorani.

 

Učenici nižih razreda pokazat će i predstaviti svoje maske     

   3. školski sat.

Birat će se najbolja maska u 4 kategorije: 

 • najsmješnija maska
 • najstrašnija maska
 • najbolji lik iz bajke
 • najmaska 2013.

Učenici viših razreda predstavit će svoje razredne maske 6. i 7. sat.

U školu treba doći bez maski, a za maskiranje je predviđeno 15 minuta na početku 6. sata.

Svima želimo ugodno  i zabavno druženje!

Neka pobijede najbolje maske!

[više]

Najava književnog susreta

Autor: Barbara Evaj, 21. 1. 2013. 11:15

 

 

 

 

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Hercegovac će se 24. siječnja u 18 sati održati književni susret s autoricom dviju knjiga Helenom Horvat iz Zagreba. Knjige U zagrljaju poezije i Korak u život predstavit će g. Zlatko Martinko. Susret organiziraju Hrvatska knjižnica i čitaonica Hercegovac, Udruga građana ESSEGG iz Osijeka i Udruga građana Hras iz Gunje.

Pozivamo vas da se pridružite i uveličate ovaj susret poetske riječi!

[više]

Božićni sajam za Afriku

Autor: Barbara Evaj, 4. 12. 2012. 08:53

30. studenoga učenici i nekoliko učiteljica organiziralo je božićni sajam na kojem smo izložili predmete i ukrase za Božić, a koje su izradili učenici i učiteljice. Bilo je tu adventskih vijenaca, ukrasa za vrata, figurica za bor, lampiona, slika napravljenih salvetnom tehnikom, ukrasnih špangica, broševa, straničnika, kalendara.

Svi izloženi predmeti mogli su se uzeti uz dobrovoljni prilog po želji i vlastitim mogućnostima. Mještani su prepoznali humanitarni karakter ovog našeg malog sajma i bili doista darežljivi. Sav iznos koji smo prikupili usmjeren je za projekt Škole za Afriku kojim se nastoji pomoći izgraditi škole za djecu Afrike kako bi i ona imala mogućnost obrazovanja u odgovarajućim uvjetima.

Hvala svima koji na bilo koji način sudjeluju u ovom projektu.  

[više]

Posjetila nas književnica Željka Horvat-Vukelja

Autor: Barbara Evaj, 30. 11. 2012. 14:31

28. studenoga 2012. ugostili smo dječju književnicu i spisateljicu Željku Horvat-Vukelja. Družila se s učenicima nižih razreda matične i područnih škola.

Iz svoje čarobne torbe Ljubice Torbić, zvane Violeta, izvlačila je rekvizite kojim je vješto stvarala priče. Tako su učenici mogli saznati kako kamion miješalica noću mijesi kolače za šumske životinje te kako se gospodin Metrić zaljubio u gospođicu Metricu.

Nastojeći privući dječju pažnju i interes, stvara priče temeljene i na zabavnim emisijama koje se prikazuju na našim nacionalnim televizijskim postajama, kao što je Ples sa zvijezdama i Mastershef.

Djeca su bila oduševljena, naročito jer su i sama bili sudionici priča i sam susret je završio i prebrzo. Nakon toga u knjižnici su s polica nestali svi brojevi Smiba jer su učenici poželjeli pročitati još njezinih zanimljivih priča.

Svaka čast gospođi Željki!

[više]

Izložba knjiga o Domovinskom ratu u školskoj knjižnici

Autor: Blaženka Šantalab, 16. 11. 2012. 11:39

U povodu obilježavanja 21. godišnjice pada Vukovara - grada heroja (18.11.) u školskoj knjižnici postavljena je izložba knjiga o Domovinskom ratu. Ispovijesti hrvatskih branitelja, zapisi iz logora, pjesme, sudbine djece samo su dio zapisane zbilje. Pozivam sve učenike i učitelje da posjete, pogledaju, prolistaju, pročitaju i obilježe ovaj povijesno značajan dan za našu domovinu.

Ova obljetnica posebna je iz još jednog razloga. Na današnji dan, 16.11., donesena je oslobađajuća presuda za naše generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Cijela Hrvatska slavi jer je konačno ispravljena nanesena nepravda.

[više]

Započeo Mjesec hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 15. 10. 2012. 08:03

Svake godine od 15. listopada do 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige. To je manifestacija kojom se potiče i promiče čitanje. Organiziraju se različite aktivnosti, predavanja, susreti vezani uz središnju temu. Ove godine središnja tema posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Hrvatski centar za dječju knjigu i Knjižnice grada Zagreba organizira Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine naslov i tema kviza su Ove su knjige nagrađene - provjeri zašto.

         

 

[više]

Radionica krasopisa

Autor: Barbara Evaj, 1. 10. 2012. 10:25

 Mjesec rujan u Područnom odjelu u Ladislavu bio je u znaku pismenosti. Učiteljica Iva i Maja su sa svojim učenicima provele projekt Pismeni danas za bolje sutra kako bi upozorili na važnost pismenosti u suvremenom svijetu, upoznale učenike s vrstama pismenosti, ali i istaknule da, unatoč visko razvijenoj tahnologiji, još uvijek u svijetu ima velik broj nepismenih ljudi. 

Na kraju projekta, u suradnji sa školskom knjižničarkom, provedena je radionica krasopisa. Učenici su se okušali u pisanju guščjim perom, drvcem  i tušem. Stekli su iskustvo i osjećaj o tome kako je bilo pisati prije izuma grafitnih i kemijskih olovaka, koliko je trebalo pažljivosti i strpljivosti u radu. 

Fotografije radionice i uradaka pogledajte u našoj foto-galeriji.

[više]

Dobro došli u školsku knjižnicu

Autor: Barbara Evaj, 3. 9. 2012. 10:15

   Počela je još jedna školska godina. Želim vam svima dobrodošlicu i ugodan boravak u školskoj knjižnici, a naročito našim novim učenicima - prvašićima. Nadam se da svatko pronaći nešto zanimljivo za sebe, ali da ćete svi još više čitati, čitati, čitati...!

[više]

Vraćanje knjiga u knjižnicu

Autor: Barbara Evaj, 11. 6. 2012. 13:22

Dragi učenici,

lijepo vas molim da sve posuđene knjige, časopise, udžbenike i CD-e vratite u knjižnicu do petka 15. lipnja - posljednjeg dana nastave. Želim vam ugodne praznike i uživanje u ljetu!

                                                                              Vaša knjižničarka!

[više]

Predstavljena knjiga "Svitanja i sutoni"

Autor: Blaženka Šantalab, Barbara Evaj, 22. 5. 2012. 12:30

U našoj školi 21. svibnja, u sklopu obilježavanja Dana škole, predstavljena je knjiga Svitanja i sutoni: četiri najodličnija književnika našeg užeg zavičaja - Ivan Dončević, Slavko Kolar, Mato Lovrak i Đuro Sudeta. Knjiga je nastala kao dvogodišnji projekt učenika i učitelja naše škole sa željom da "učenici temeljitije upoznaju naše zavičajne pisce, ali i da se odužimo Kolaru čije ime nosi naša škola, Dončeviću, Sudeti i Lovraku te da pokažemo da ih nismo zaboravili."

O knjizi su govorili profesorica Gordana Ščrbačić, autorica pogovora knjige i profesor Ilija Pejić, recenzent knjige. Učenici su pročitali nekoliko dječjih radova objavljenih u knjizi.

U ugodnoj i emotivnoj atmosferi riječi pohvale dirale su srca svih prisutnih: učenika, učitelja, gostiju, ali posebno naše ravnateljice i učitelja zaslužnih za nastanak ovog trajnog i vrijednog spomenika pisane riječi.

 

[više]

Travanj je mjesec za knjigu

Autor: Barbara Evaj, 23. 4. 2012. 14:45

U travnju se već tradicionalno obilježavaju tri značajna datuma važna za knjigu. To su 2. travnja – Međunarodni dan dječje knjige, 22. travnja – Dan hrvatske knjige i 23. travnja – Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Svaka knjižnica nastoji na neki način obilježiti ove značajne dane kojima se afirmira ljubav prema čitanju. Kako je danas najrašireniji medij među mladima (osim interneta) film, ovom prigodom knjižničarka je prikazala ove godine Oskarom nagrađeni kratkometražni animirani film „The flying books of Mr. Morris Lessmore“. Ljubav prema knjizi pretočena je u film i na taj način se želi približiti generacijama koje sve manje čitaju. Poruka filma je da unatoč katastrofama i raznim promjenama koje nosi novo vrijeme, knjiga opstaje i nezamjenjiva je u životu ljudi.

Stoga, posegnite za knjigom i dopustite joj da vas povede na jedno drugačije putovanje.

Uživajte u čitanju!

[više]

Proljetna akcija skupljanja starog papira

Autor: Barbara Evaj, 26. 3. 2012. 12:57

Nastavlja se naša akcija skupljanja starog papira. Očistite svoje radne stolove, sobe, kuće, garaže... i donesite stari papir u našu školu u petak 30. ožujka 2012.

Pozivamo sve učenike, roditelje i mještane da se uključe u akciju!

Dajte na taj način svoj doprinos čistom okolišu i očuvanju šuma!

[više]

Obilježeni Dani hrvatskoga jezika

Autor: Barbara Evaj, 19. 3. 2012. 10:01

Dani hrvatskoga jezika svake se godine obilježavaju od 11.-17. ožujka u spomen na potpisivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika koja ove godine slavi 45 godina.

U našoj školi obilježeni su prigodnim predavanjem "Hrvatski jezik na mreži" za učenike svih viših razreda. Predavanjem se naglasio značaj hrvatskog jezika kroz povijest, ali i danas kada mu prijete novi utjecaji iz stranih jezika, poglavito engleskog koji sve više ulazi u svakodnevnu uporabu. Prikazane su značajne web stranice vezane za hrvatski jezik i sadržaji koji nude jezične savjete, emisije o jeziku, književnicima i sl.

[više]

Dani otvorenih vrata

Autor: Blaženka Šantalab, 13. 3. 2012. 12:28

U četvrtak, 15. ožujka naša škola otvara svoja vrata.

Taj dan se odvijaju kreativne radionice na kojima ćemo izrađivati razne uporabne predmete. Predmetna nastava matične škole  i razredna nastava područnih škola radionice imaju u jutarnjoj smjeni dok razredna nastava matične škole radionice ima u popodnevnoj smjeni.

Izložba izrađenih predmeta bit će otvorena u holu škole poslije održanih radionica i postavljena tjedan dana.

Pozivamo Vas da dođete i sudjelujete s nama na radionicama ili da posjetite našu izložbu gotovih proizvoda.

[više]

Akcija "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa

Autor: Barbara Evaj, 13. 12. 2011. 08:06

Hrvatski Caritas već devetu godinu zaredom organizira nacionalnu božićnu akciju 'Za 1000 radosti' za prikupljanje pomoći najsiromašnijim obiteljima. U ovogodišnjoj akciji za djecu i mlade proizvedeni su straničnici (označivači stranica) koji, osim svoje izvorne uporabe, služe i prikupljanju novčane pomoći, ali su istovremeno i nosači poruke 'Otvori vrata srca!', poručuju iz Hrvatskog Caritasa.

 


Slogan ovogodišnje akcije proistekao je iz poruke pape Benedikta XVI. tijekom posjeta Zagrebu u lipnju 2011. koji je tada poručio: 'Velikodušno primajte one koji kucaju na vrata vašega srca, nudeći svakome darove koje vam je božanska dobrota povjerila'.

'Akcijom se osobito želi potaknuti djecu i mlade da se, u skladu sa svojom dobi, uče preuzimati suodgovornost za one koji ne mogu bez tuđe pomoći, uče se konkretno pomagati, mijenjajući tako svijet oko sebe.'

 

 

[više]

Književni susret s Mladenom Kušecom

Autor: Barbara Evaj, 7. 12. 2011. 08:45

Jučer je našu školu posjetio književnik Mladen Kušec. Razveselio je učenike nižih razreda matične i područnih škola svojim veselim pjesmama, pitalicama i pričama o raznim dječacima i djevojčicama. U opuštenoj i razigranoj atmosferi učenici su uživali i kako se susret bližio kraju, oni su imali sve više pitanja i tražili još pitalica i pjesmica samo da književnik ostane s njima što duže.

[više]

Izložba knjiga Slavka Kolara

Autor: Barbara Evaj, 1. 12. 2011. 13:41

Povodom 120. godišnjice rođenja Slavka Kolara u knjižnici su izložene sve njegove knjige koje knjižnica ima. Nažalost, njihov broj baš i nije velik, što je šteta budući da škola nosi njegovo ime.

[više]

Dolazi nam Mladen Kušec

Autor: Barbara Evaj, 1. 12. 2011. 13:28

6. prosinca, na Dan sv. Nikole, u našoj školi gostovat će književnik Mladen Kušec. Družit će se s učenicima nižih razreda, starijom vrtićkom grupom - Zečići i učenicima - malim knjižničarima. Djeci će kazivati stihove svojih pjesama, zagonetki i pitalica. Pozivam sve učenike nižih razreda da pročitaju pokoju njegovu pjesmu kako bi susret bio što zanimljiviji.

[više]

Dan borbe protiv AIDS-a

Autor: Barbara Evaj, 1. 12. 2011. 12:35

Prvoga dana u mjesecu prosincu svake se godine obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem da se različitim aktivnostima podigne svijest javnosti o HIV/AIDS-u, solidarnost prema oboljelima, ukloni stigma i diskriminacija, ali i skrene pozornost na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Mali knjižničari su današnji dan obilježili izradom prigodnog plakata s informacijama o bolesti i crvenim vrpcama koje su izradili i podijelili učiteljima i učenicima kao simbol na borbu protiv bolesti koju još uvijek čovjek nije dobio.

[više]

Adventski kalendari

Autor: Blaženka Šantalab, Barbara Evaj, 1. 12. 2011. 12:12

Počinjemo s odbrojavanjem do najljepšeg blagdana u godini, Božića, pa smo odlučili izraditi adventske kalendare u našoj školi. Jedan adventski kalendar je izradila učiteljica Blaženka svojim  učenicima sedmog razreda u svojoj učionici, a drugi su izradili Mali knjižničari. Postupak izrade prvog kalendara pogledajte na stranici Školskih radionica.

 

 

 

                          Mali su knjižničari sa svojom knjižničarkom izradili adventski kalendar u obliku  drvca koji u svakom džepiću sadrži, umjesto slatkiša, prigodnu pjesmu za mjesec prosinac, dakle o zimi ili Božiću. Svakoga dana otvarat će i pročitati po jednu pjesmu te ih staviti na pano uz kalendar.

Pjesme se mogu pročitati i na ovoj stranici.

[više]

Završen Mjesec hrvatske knjige

Autor: Lidija Klobučar, 17. 11. 2011. 13:24

15. studenoga završen je Mjesec hrvatske knjige. U našoj školi obilježen je izložbom knjiga Grigora Viteza, sudjelovanjem u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Vesele zamke, posjetom Interliberu i nabavom novih knjiga  i čitanjem pjesama Grigora Viteza svakog ponedjeljka 1. sat u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni.

[više]

Nove knjige u knjižnici

Autor: Ivana Klarić, Lidija Klobučar, 11. 11. 2011. 13:01

Od 8. - 13. studenoga 2011. održan je u Zagrebu Interliber- sajam knjiga. Knjige su se mogle pronaći čak i po tri kune. Budući da je doba štednje, novčana sredstva za nabavku knjiga su jako ograničena. Ove godine odlučili smo dio novca koji smo dobili akcijom skupljanja starog papira iskoristiti za kupnju novih knjiga- lektire, ali i za slobodno čitanje.

Naša knjižničarka kupila je za školsku knjižnicu 43 novih naslova knjiga i slikovnica; ukupno 86 primjeraka. Nekoliko primjeraka slikovnica dobit će i Područne škole budući da učenici nižih razreda ne mogu svakodnevno posjećivati školsku knjižnicu.

 

[više]

Objavljeni pobjednici Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

Autor: Lidija Klobučar, 8. 11. 2011. 13:40

POBJEDNIK  KVIZA VESELE ZAMKE U NAŠOJ ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI JE KARLA VLAHOVIĆ. ČESTITAMO!!

Na završnoj svečanosti koja se odvija u okviru sajma knjiga Interliber, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma, u četvrtak 10.11. u 12 sati održat će se izvlačenje i dodjela glavne i utješnih nagrada pobjednicima iz svih knjižnica koje su sudjelovale u ovogodišnjem kvizu Vesele zamke.

 

[više]

Učenici 3. razreda sudjelovali u kvizu Vlak u snijegu

Autor: Lidija Klobučar, 27. 10. 2011. 13:53

Za učenike 3. razreda (njih 14) organiziran je 25. listopada 2011. kviz Vlak u snijegu. Nakon što su pročitali djelo za lektiru i pogledali igrani film, okušali su se u rješavanju kviza. Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine: Ljubanovu, Draginu, Perinu i učiteljevu skupinu i odgovarali na pitanja vezana uz djelo. Bilježili su odgovore u unaprijed pripremljenu tablicu i nakon pročitanog odgovora stavljali kvačicu ako je odgovor točan.

[više]

Školska knjižnica obilježava Mjesec hrvatske knjige

Autor: Lidija Klobučar, 27. 10. 2011. 13:48

Ove godine Mjesec hrvatske knjige posvećen je pjesništvu, a tema je ČITAJMO PJESNIKE!

Kako bismo obilježili  mjesec knjige u skladu s temom koju nosi, svakoga ponedjeljka 1. sat u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni male knjižničarke  čitat će pjesme Grigora Viteza.

Kao i svake godine, Knjižnice grada Zagreba i Hrvatski centar za dječju knjigu provode Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji rješavaju djeca u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

[više]

Izložba slikovnica na stranim jezicima

Autor: Sara Klobučar, 23. 9. 2011. 09:45

Povodom Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna svake godine u knjižnici je pripremljena izložba slikovnica na četiri europska jezika: engleskom, njemačkom, češkom i mađarskom.

Izložba je otvorena od ponedjeljka (26.9.) do petka (30.9.).

Dođite i pogledajte!

[više]

Škola se polako oblaći u jesensko ruho

Autor: Blaženka Šantalab, 21. 9. 2011. 19:45

Naši vrijedni knjižničari počeli su ukrašavati školu u skladu s godišnjem dobom koje nam slijedi. Svoj pano ukrasili su jesenskim detaljima poput lišća, ogoljelog drveća, a čak su iskoristili i papirnate vrećice za dekoraciju budući da smo eko škola i trudimo se iskoristiti sve što možemo.

...klikni na sliku za povećanje...

[više]

Brošura o knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Blaženka Šantalab, 10. 5. 2011. 11:57

Naš knjižničar, Vedran Speranda izradio je brošuru u kojoj opisuje što je to knjižnica, tko je knjižničar te koja se sve pravila moraju poštivti u vezi posuđivanja knjiga i ponašanja u našoj školskoj knjižnici.

Brošuru o našoj knjižnici preuzmite iz priloženih dokumenata.

[više]

Ljubavna pisma za Valentinovo

Autor: Vanja Hasanac, 17. 2. 2011. 14:16

Za Valentino se u knjižnici nalazila  kutija za ljubavna pisma. Zapravo, bile su dvije kutije. Jedna je bila za ljubavna pisma namjenjena učenicima naše škole koje su poštari na samo Valentinovo uručila vlasnicima, a druga je bila za natjecanje za najbolja ljubavna pisma koja su također proglašena 14. 02.

 

[više]

Nove knjige u našoj knjižnici

Autor: Vanja Hasanac, 9. 12. 2010. 13:51

U knjižnici od sada možete posuditi i sljedeće knjige:

1. Rijavec, Miljković: Pozitivna disciplina u razredu

2. Cindrić, Miljković, Strugar: Didaktika i kurikulum

3. Goman, Bragdon: Brže uči, više nauči

4. Vayda: Najbolja hrana za vaš mozak

5. Strahovi koji nas prate

[više]

125. obljetnica školske knjižnice Vijest ima dokument u privitku

Autor: Blaženka Šantalab, 4. 11. 2010. 09:38

Jučer smo u našoj školi obilježili  obljetnicu- 125 godina od osnutka školske knjižnice.

Tom prigodom održan je program naših recitatora, tamburaša i foklkloraša pod vodstvom učiteljica Romane Bukač Šegavac i Kristine Petrović.

Nakon toga slijedila su predavanja i radionice za školske knjižničare u trajanju od četiri sata. Prvu prezentaciju na temu "Kroz povijest knjižnica u Hercegovcu" održala je Anita Kalađija Palić, zatim Zrinka Cjetojević i Tihomir Pokopac. Slijedila su izvješća i iskustava ostalih knjižničara i stručnih suradnika.

Neke od prezentacija možete pronaći u priloženim dokumentima, a fotografije uskoro u foto galeriji.

[više]

Knjige na engleskom

Autor: Vanja Hasanac, 13. 5. 2010. 14:04

Algoritam je našoj knjižnici poklonio knjige na engleskom jeziku. Knjig su za učenike nižih razreda. Nadam se da će im se svidjeti.

[više]

Uskršnji crteži

Autor: Vanja Hasanac, 25. 3. 2010. 13:59

 Uskoro će Uskrs. Povrdom toga je Ana Naglić nacrtala dva  crteža i darovala ih našoj knjižnici.

           

[više]

Nova knjiga u knjižnici

Autor: Vanja Hasanac, 25. 3. 2010. 13:48

U našu knjižnicu stigla je nova knjiga. Knjigu je napisao Allan L. Beane, a knjiga se zove Učionica bez zlostavljanja

.

[više]

 


Oglasna ploča
 
Udžbenici 2018.-19.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Upisi u SŠ
 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
Anketa
Moje najdraže godišnje doba je...

 
CARNet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5219604
 
 > O školi  > Knjižnica  > Vijesti iz knjižnice
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / www.os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju