preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Guinnessova knjiga rekorda

Sigurno često razmišljate o tako poznatim Guinnessovim rekordima. Eto, pa u ovoj rubrici saznajte nešto više o njima.

Mihael

Guinnessova knjiga rekorda

Najveća pizza koja se može kupiti

Autor: Mihael Bazijanec, 13. 11. 2017. 07:09

U Los Angelesu  je napravljena najveća pizza koja se može kupiti, pa čak i dostaviti. Široka je približno metar i pol. Ta pizza košta 199 dolara i jedna ta pizza može nahraniti 100 ljudi. U pizzeriji Big Mama's and Pappa's ova pizza se može kupiti i naručiti, ali treba nazvati 24 sata prije ako želite pizzu jer se moraju prikupili sastojci. 

[više]

Rekord psa u hvatanju loptice

Autor: Mihael Bazijanec, 23. 10. 2017. 07:17

Pas neobičnog imena Purin je najbolji pas u hvatanju loptica sa šapama. On je uhvatio 14 loptica u 1 minuti. Njegov je vlasnik Makoto Kumagai, a rekord je napravljen  22.3.2015. Purinova je pasmina bigl i ima 9 godina. Pas je iz Japana, iz grada Chiba i njegov vlasnik je jako ponosan na njega.

[više]

Guinnessov rekord: Jiff ima poseban talent! Osvojit će vas

Autor: Antonio Hadžija, 24. 5. 2016. 07:02

Njegovo ime je Jiff! Ovaj njemački patuljasti špic ima poseban talent - hoda na dvije noge i to najbrže u psećem svijetu. Konkretnije deset metara prehodao je za samo 6,56 sekundi čime je zaslužio čast da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda za 2015. godinu. 

[više]

Volvo rekorder: Auto iz 1966. prešao 4,8 milijuna kilometara

Autor: Antonio Hadžija, 10. 5. 2016. 07:17

Amerikanac Irv Gordon svojim je Volvom 1800S iz 1966. godine prešao više od 3 milijuna milja, što je oko 4,82 milijuna kilometara ili 120 krugova oko svijeta. Gordon je dugoželjeni cilj ispunio u srijedu blizu sela Hope u Aljasci. – Bilo je to prilično nedramatično. Samo smo krstarili, a ja sam držao oko na brojaču milja kako ne bih propustio taj veliki trenutak – rekao je Gordon. Gordon je svoj voljeni automobil kupio jednog petka 1966. godine i jednostavno ga nije mogao prestati voziti. U 10 godina prešao je 500.000 milja, a 1987. godine brojač je pokazao milijun milja. Dva milijuna dosegao je 2002. godine vozeći se Times Squareom u New Yorku. Tri milijuna milja najveća je udaljenost koju je jedan čovjek prešao istim autom i taj je rekord uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda. Kako bi rušenje rekorda bio poseban događaj, auto je kamionom prevezen u Aljasku, a Gordon je došao zrakoplovom. Nakon nekoliko dana vožnje bio je nadomak cilja, a konačno ga je postigao vozeći se po autocesti koja vodi do prekrasnog poluotoka Seward. Kako piše Auto News, na drugom mjestu po prijeđenim kilometrima nalazi se Mercedes 240D (W115) iz 1976. godine, kojim je grčki taksist Gregorios Sachinidis prešao 4,6 milijuna kilometara.

[više]

Samuel L. Jackson ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda

Autor: Antonio Hadžija, 12. 4. 2016. 07:19

Glumio je u više od 100 filmova i jedan je od najpoznatijih glumaca u Hollywoodu. Samuel L. Jackson (62) uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao glumac čiji filmovi najviše zarađuju. 'Jurassic Park' i 'Pulp Fiction' u kojima je glumio zaradili su svaki više od 39 milijardi kuna. Kritičari su Jacksona prepoznali kao kvalitetnog glumca 1991. zbog uloge u filmu 'Jungle Fever'. Otada godišnje snimi tri ili četiri filma. Sljedeće godine gledat ćemo ga u filmovima 'The Samaritan', 'Django Unchained' i remakeu filma The Avengers'.

[više]

U pečenju palačinki rekord postigao Zagrepčanin (32)

Autor: Antonio Hadžija, 12. 4. 2016. 07:13

Zagrepčanin Krunoslav Budiselić (32) u 22 sata ispekao je toranj od palačinki visok 74 centimetra i postao novi svjetski rekorder. Za tri mjeseca njegov uspjeh bit će u Guinnessovoj knjizi rekorda, gdje mu se ime spominje već četiri puta.

[više]

U knjizi je rekorda: 'Downton Abbey' je serija od 153 mil. kn

Autor: Antonio Hadžija, 5. 4. 2016. 07:07

Grof od Granthama Robert Crawley suoči se s financijskim problemima, pa odluči oženiti bogatu Amerikanku Coru kako bi njezinim novcem spasio obitelj. Bez muškog nasljednika, supružnici najstarijoj od tri kćeri, Mary, pronalaze idealnog ženika. Njezin odabranik pogiba u potonuću Titanica, a noćna mora plemićke obitelji tek počinje kad saznaju da će sve njihovo naslijediti odvjetnik iz Manchestera, daleki rođak kojeg nikad nisu ni upoznali.

[više]

Slika Hrvata od 6000 m u Guinnessovoj knjizi

Autor: Antonio Hadžija, 5. 4. 2016. 07:00

Sliku “Val” dugu 6000 metara zagrebačkog slikara Đuke Siroglavića (45), koju je izvjesio na ogradu Zrakoplovne luke Brač, jučer su upisali u Guinessovu knjigu rekorda kao najveću na svijetu. Za platno od 9500 kvadrata trebalo mu je pola godine i 2,5 tona boje. Teži 5,5 tona, a na ogradi će ostati mjesec dana. Potom će je isjeći na komade od metra i prodavati po 1600 kuna, a novac donirati u humanitarne svrhe.

[više]

Zgrada " Capital Gate " ima veći nagib od Kosog tornja

Autor: Antonio Hadžija, 1. 3. 2016. 07:20

Toranj Capital Gate u Abu Dhabiju visok 160 metara upisali su u Gunnessovu knjigu rekorda kao zgradu s najvećim nagibom. Zgrada ima 35 katova i naginje se za 18 stupnjeva, skoro pet puta više od Kosog tornja u Pisi, koji se 'nagnuo' tijekom vremena. U Capital Gateu će biti hotel s pet zvjezdica i uredi. Izgradnju su dovršili u siječnju, a planiraju ga otvoriti ove godine. Zgrada je u vlasništvu tvrtke iz Abu Dhabija, National Exhibition. 
- Capital Gate smo izgradili kako bi bio oznaka Abu Dhabija. Nadamo se da će toranj zauzeti mjesto među najljepšim zgradama na svijetu - rekao je Bin Tahnoon Al Nahyan, predsjednik tvrtke. Istaknuo je kako su zgradom pokazali napredak emirata.

[više]

Uspio je! Na wakeboardu ´doskijao´ je do guinnessa

Autor: Antonio Hadžija, 1. 3. 2016. 07:09

Riječanin Igor Deranja (28) vozio je puna 24 sata wakeboard i tako se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Po zadanom pravilu unutar tog vremena morao je preći 500 kilometara, a on je za 23 sata i 40 minuta prešao 514 kilometara. U srijedu je krenuo iz Crikvenice, vukao ga je gliser za kojim je skijao, tako je došao do Pule i kasnije do Poreča. Nakon što je pala noć Igor se priključio na osvjetljenu vučnicu. Spavao je samo 40-ak minuta.

[više]

Rekord: Dok je trčao maraton ispleo šal dug preko 3 metra

Autor: Antonio Hadžija, 1. 3. 2016. 07:02

David Babcock kombinira svoje dvije velike ljubavi - pletenje i trčanje. Pomoću dva hobija odlučio je na neobičan način naći svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Za vikend je trčao maraton i u isto vrijeme pleo šal. Sveučilišni porfesor iz Kansas Cityja trčao je pet sati i 48 minuta, te za to vrijeme ispleo šal dugo gotovo 3,7 metara.Sada samo čeka službenu potvrdu iz Guinnessa da je uspio oboriti rekord.Rekord je dosad držala britanka Susie Hewer koja je isplela šal dug oko dva metra.

[više]

Za Guinnessa: Navijači sašili zastavu od čak 7829 metara

Autor: Antonio Hadžija, 2. 2. 2016. 07:09

Navijači argentinskog nogometnoga kluba River Platea predstavili su najdužu zastavu na svijetu. Duga je osam kilometara, a držalo ju je 50.000 ljudi. Dosadašnji rekorderi su njihovi rivali, navijači Rosario Centrala, čija se zastava protezala na 4350 metara. Čak 7829,74 metra dugu novu zastavu River Platea šivali su nekoliko mjeseci, a navijači su je rastegnuli od starog stadiona pa sve do novog. Nadaju se i da će u ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Nakon mjerenja zastavu će izrezati na mnogo manjih dijelova, koji će potom biti izloženi u muzejima i sportskim objektima.

[više]

Najstariji su na svijetu: Zajedno imaju čak 226 godina

Autor: Antonio Hadžija, 2. 2. 2016. 06:58

Rekorderi su preživjeli dva svjetska rata, više puta gledali smjene predsjednika i careva, a mogu se pohvaliti da su živjeli kroz tri stoljeća. Titulu najstarijeg muškarca na svijetu Talijan Arturo Licata (111) preuzeo je od Salustiana Sancheza. Mali, kako su zvali Sancheza, preminuo je prošlog petka u 112. godini. Osim što je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda, Talijan je sad i najstariji Europljanin. Otac je sedmero djece, a ima i osam unuka te četiri praunuka.Kao rekorderka u godinama u ženskoj kategoriji upisala se Misao Okawa (115) iz Osake. Ima dvoje djece koja imaju više od 90 godina. Prije Misao najstarija žena također je bila Japanka.

[više]

Ispunio dužnost: Australac je čak 135 sati igrao Call of Duty

Autor: Antonio Hadžija, 26. 1. 2016. 07:16

Svakih sat vremena mogao je predahnuti 10 minuta ili akumulirati te pauze pa ih iskoristiti odjednom i odspavati nekoliko sati. Ruke su mi se strašno grčile, stavljali su mi hladne obloge na njih - rekao je Okan Kaya (28) iz Australije nakon što je oborio svjetski rekord igrajući Call Of Duty: Black Ops 2 čak 135 sati i 50 minuta. Njegov još neslužbeni rekord za 15 sati je potukao prethodni rekord koji je u ožujku postavio dvojac iz Kanade. Cijeli pothvat trajao je sedam dana, a Australcu je pomogla šefica trgovine u kojoj radi. Dala mu je da igra u praznoj sobi za sastanke, osigurala je i lagane obroke te svjedoke za Guinnessa.

[više]

Imao je 557 kila: Najteži čovjek na svijetu umro je u 49. godini

Autor: Antonio Hadžija, 26. 1. 2016. 07:06

Meksikanac, kojeg je 2006. godine Guinness proglasio najdebljim čovjekom na svijetu, preminuo je u ponedjeljak u 49. godini.Manuel Uribe tada je težio 557 kilograma. Uspio je smršavjeti i spustiti svoju težinu na 393 kilograma, no abnormalna debljina ostavila je teške posljedice na njegovo zdravlje. Uribe je godinama bio prikovan za krevet u svojem domu u gradu Monterreyu te se nije mogao samostalno kretati. Izvor je objavio kako je Uribe primljen u bolnicu 2. svibnja zbog nenormalnih otkucaja srca.

[više]

Spretni dječak (6) protutnjao je na rolama ispod 39 automobila

Autor: Antonio Hadžija, 19. 1. 2016. 07:13

Gagan Satish, šestogodišnji dječak iz Bangalorea u Indiji, postavio je krajem siječnja novi svjetski rekord u prolasku na rolama ispod automobila te već najavio napad na novi.Satish je protutnjao ispod 39 automobila za 29 sekundi (69.2 metara), pa novinarima objasnio da mu je namjera 'srediti' ih čak stotinu u nizu.

 

[više]

Teleskop Hubble snimio 'smiley' u svemiru

Autor: Patrik Krmić, 9. 6. 2015. 12:12

 

Na fotografiji koju upravo gledate je galaksija točnog naziva J1038+4849 koju je snimio NASA-in teleskop Hubble. 

Galaksija neodoljivo podsjeća na velikog i sretnog 'smileyja'. 

Vesele oči zapravo su svijetle galaksije, a linije koje ocrtavaju osmijeh uzrokovao je vrlo jak efekt gravitacijske leće.

'Gravitacijska leća' je pojava kada se zbog gravitacije nekog tijela zakreću zrake svjetlosti koje dolaze od tog tijela zbog čega se izobličuje slika. 

[više]

Najveća čokolada napravljena u Splitu

Autor: Patrik Krmić, 9. 6. 2015. 12:08

Najveća čokolada ima 102.43 metra četvorna i pripremio ju je Marinko Biškić i tvornica Nadalina u Splitu u Hrvatskoj, 11. travnja, 2015., objavljeno je na stranicama Guinnessove knjige rekorda.

 

[više]

Novi rekord u pečenju palačinki

Autor: Patrik Krmić, 2. 6. 2015. 12:10

Zagrepčanin Krunoslav Budiselić (32) u 22 sata ispekao je toranj od palačinki visok 74 centimetra i postao novi svjetski rekorder. 

[više]

Borislav Vranić nosi plazmu, stolac, bicikl i tačke

Autor: Patrik Krmić, 2. 6. 2015. 12:03

Sve je počelo prije pet godina kad sam s loptom na glavi trčao po selu, a ona mi nije pala. Onda sam na čelo počeo stavljati žlice, vilice, televizor i sve sam uspio držati uspravno i hodati s tim ili plesati. Najbitnija je ravnoteža, kaže Borislav Vranić (20) iz Plastova kraj Šibenika. 

On je u polufinalnoj emisiji plesao s plazmom, stolcem, biciklom i tačkama na čelu te izravno ušao u finale. Borislav ističe kako je teže držati lakše stvari poput pera.

[više]

Trodimenzionalni ulični mural

Autor: Patrik Krmić, 2. 6. 2015. 11:58

Mural nastao u samo tjedan dana, koji vjerno prikazuje vodopad kako se slijeva u kanjon, prostire se na točno 1160 kvadratnih metara, te je kao takav dosad najveći i najduži na svijetu.  

[više]

Sveučilišni porfesor iz Kansas Cityja trčao je pet sati i 48 minuta, te za to vrijeme ispleo šal dugo gotovo 3,7 metara

Autor: Patrik Krmić, 26. 5. 2015. 12:08

Sveučilišni porfesor iz Kansas Cityja trčao je pet sati i 48 minuta, te za to vrijeme ispleo šal dugo gotovo 3,7 metara.Sada samo čeka službenu potvrdu iz Guinnessa da je uspio oboriti rekord. Rekord je dosad držala britanka Susie Hewer koja je isplela šal dug oko dva metra. 

[više]

Oždrijebljen najmanji konj na svjetu, težio svega 2,7 kg

Autor: Patrik Krmić, 26. 5. 2015. 12:00

Najmanji konj na svijetu oždrijebljen je u utorak 27.4.2010. u 13:27, a težio je manje od prosječnog ljudskog novorođenčeta. Visoko 35 centimetara i teško 2,7 kilograma maleno se ždrijebe oždrijebilo na farmi u Barnsteadu u saveznoj državi New Hampshire. Njegova je vlasnica, Judy Smith, mislila da je mrtav. "Bavim se ovime već 20 godina, ali nikad nisam vidjela ovako maleno ždrijebe, niti blizu tome. Isprva nije radio nikakve pokrete. Trljali smo ga ručnikom i zatim se počeo kretati. Bio je tako malen!", oduševljena je vlasnica, ali i njen sin koji uživa u igri sa sve živahnijim ždrjebetom.

 

[više]

Natjecanje u eksploziji mentos bombona i kole

Autor: Patrik Krmić, 12. 5. 2015. 12:11

Postavljen je novi rekord u pravljenju gejzira od Coca-Cole i Mentos bombona u Guinnessovoj knjizi. Ukupno 504 "Mentos gejzira" eksplodirala su istovremeno na trgu Fountain u Cincinnatiju u četvrtak. Stotinjak sudionika odjevenih u kabanice čačkalicom su ubacili šest Mentosa u dvije litre dijetne Coca-Cole u isto vrijeme. Cijeli događaj trajao je samo nekoliko sekundi, no dovoljno da svi okupljeni budu okupani eksplozivnom mješavinom. Riječ je o prvom takvom pokušaju, a istovremeno i rekordu.

[više]

Sumo hrvač pretrčao 42 Km

Autor: Patrik Krmić, 12. 5. 2015. 11:59

 

Trostruki američki amaterski prvak u sumo hrvanju Kelly Gneiting (46) 'odradio' je cijelu maratonsku stazu u Los Angelesu. I to ne bi bilo ništa neobično da čovjek ne teži 184 kilograma na 182 centimetra. Za stazu dugu 42 kilometra trebalo mu je devet sati 48 minuta i 52 sekunde, a pritom je srušio rekord od 11 sati koji je držao njegov 'teškaški' prethodnik, a koji je od Gneitinga bio lakši desetak kilograma. 

 

[više]

Veliko uskršnje čokoladno jaje

Autor: Patrik Krmić, 12. 5. 2015. 11:53

Čokoladno jaje teško više od četiri tone otkriveno je mnoštvu ljubitelja čokolade u Argentini u nedjelju, a kandidat je za najveće svjetsko uskršnje jaje.

Tijekom dva tjedna na izradi jaja radilo je 27 pekara nakon čega je izloženo na festivalu čokolade u Barilocheu. Visoko je više od 8.5 metara, a široko više od pet. Oko 4000 kilograma čokolade okupilo se more gledatelja, piše Daily Mail.

Gradonačelnik Omar Goye također je došao na festival na koji su jaje došli izmjeriti i predstavnici Guinnessove knjige rekorda.

 

[više]

Navijači argentinskog nogometnoga kluba River Platea predstavili su najdužu zastavu na svijetu

Autor: Patrik Krmić, 5. 5. 2015. 12:07

Navijači argentinskog nogometnoga kluba River Platea predstavili su najdužu zastavu na svijetu. Duga je osam kilometara, a držalo ju je 50.000 ljudi.

Dosadašnji rekorderi su njihovi rivali, navijači Rosario Centrala, čija se zastava protezala na 4350 metara.

Čak 7829,74 metra dugu novu zastavu River Platea šivali su nekoliko mjeseci, a navijači su je rastegnuli od starog stadiona pa sve do novog.

[više]

Najmanji pas skoro završio u smeću

Autor: Patrik Krmić, 5. 5. 2015. 12:03

Meysi, štene veličine šalice za kavu prije tri mjeseca rođena je u Poljskoj. Bila je toliko malena da je njezina vlasnica Anna nije niti primijetila, već ju je misleći da se radi o komadu majčine posteljice krenula baciti u smeće. Ubrzo je shvatila da je to najmanje štene koje je vidjela.

 

[više]

U manje od tri minute proždrla odrezak težak dva kilograma!

Autor: Patrik Krmić, 5. 5. 2015. 11:59

Povijesni je trenutak zabilježen 3. siječnja u restoranu Sayler's Old Country Kitchen u Portlandu, te je potrebno naglasiti kako nije slučajno što je upravo Schuyler postavila novo najbolje vrijeme.

Premda je riječ o dami naoko krhke figure, Schuyler je profesionalna natjecateljica u izjedanju te se za ovaj podvig dugo i temeljito pripremala.

[više]

Thunder Law zabio je koš s udaljenosti od 33,45 metara

Autor: Patrik Krmić, 28. 4. 2015. 12:08

Thunder Law, igrač Harlem Globetrottersa, zabio je koš s udaljenosti od 33,45 metara i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Da bi to ostvario, morao je otići skroz na tribine, a nakon što je pogodio, nije skrivao zadovoljstvo. Srušio je tako rekord iz 2011. godine, kojeg je nadmašio za dva metra.

- Nikad prije nisam gađao s te udaljenosti. Činilo mi se da je nemoguće pogoditi, ali uspio sam i drago mi je zvog toga - rekao je Law.

[više]

Anastasia vukla auto težine 4 tone

Autor: Patrik Krmić, 28. 4. 2015. 12:04

Njena je snaga u kosi, baš kao kod Samsona. Cirkusantica Anastasia IV. svojom kosom može povući predmet težine i do 4 tone, kao što je pokazala najavljujući nove predstave Circus of Horrors koje će se ovog mjeseca odvijati diljem Velike Britanije.

Anastasia je vlasnica Guinnessovog svjetskog rekorda, a prvi je rekord srušila kada je kosom držala osobu od 53 kilograma koja je ispod nje visila.

Poljakinja Anastasia u London je stigla studirati biokemiju, no nakon što je odgledala predstavu Cirkusa horora, odmah se zaljubila u show, piše Guardian.

– Od tog trenutka znala sam da ne želim biti biokemičarka već da želim pobjeći s cirkusom. Prijavila sam se za posao i otkrila im svoju superkosu – ispričala je snažnokosa Poljakinja.

[više]

Mark Jordan napravio najviše zgibova u jednom danu

Autor: Patrik Krmić, 28. 4. 2015. 11:59

MARK JORDAN iz Texasa ušao je prije nekoliko dana u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je u jednom danu napravio najviše zgibova, odnosno popularnih pull-upova. Jordan je tako potukao puno mlađu konkurenciju, a kako mu je, u dobi od 54 godine, to pošlo za rukom, objasnio je u intervjuu za KRIS TV.

"Jednostavno sam zadao sebi cilj da moram oboriti svoj prijašnji rekord. Ali kada sam se približavao cilju osjetio sam da gubim energiju, ali nisam odustao, nisam više brojio koliko sam ih napravio, samo sam nastavio", kaže Jordan koji trenira, kako navodi, godinu dana, te dodaje:

 

[više]

Volvo rekorder: Auto iz 1966. prešao 4,8 milijuna kilometara

Autor: Patrik Krmić, 21. 4. 2015. 11:58

Amerikanac Irv Gordon svojim je Volvom 1800S iz 1966. godine prešao više od 3 milijuna milja, što je oko 4,82 milijuna kilometara ili 120 krugova oko svijeta. Gordon je dugoželjeni cilj ispunio u srijedu blizu sela Hope u Aljasci.

– Bilo je to prilično nedramatično. Samo smo krstarili, a ja sam držao oko na brojaču milja kako ne bih propustio taj veliki trenutak – rekao je Gordon.

[više]

Najmlađi pilot na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 14. 4. 2015. 12:11

Kinez He Yide (5) najmlađi je pilot na svijetu. Od milja zvan DouDou (orao) letio je 35 minuta iznad Pekinškog nacionalnog parka i “odletio” u Guinnessovu knjigu rekorda. Upravljao je avionom nazvanim Pčelica, koji teži 100 kilograma.

[više]

Munchena Jay Kay održao koncert na visini od 10 km

Autor: Patrik Krmić, 7. 4. 2015. 12:21

Koncert nazvan "Gig In The Sky" održan je 27. veljače, kad će se iz Munchena Jay Kay i njegov bend vinuti u nebo u Boingu 757. Nakon spektakla, avion će sletjeti na tajnu destinaciju negdje u Europi, gdje će biti održan veliki after party na kojem će Jamiroquai nastaviti koncert. Sretnici koji uspiju dobiti karte u tajnom će mjestu prespavati, i to u luksuznom hotelu, a sutradan se, opet zrakoplovom, vraćaju kući.

 

[više]

He Jianma vukao autobus čak 30 metara

Autor: Patrik Krmić, 7. 4. 2015. 12:16

Za vrijeme izvođenja izazova za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda u kineskoj pokrajini Hunan, He Jianma je vukao autobus čak 30 metara uz pomoć svoje kose. Autobus je bio težak 8.280 tona pa je tako 44-godišnji Jianma oborio dosadašnji rekord koji je iznosio 7.874 tone, a držao ga je jedan Maležanin.

Kineski snagator je angažirao i svoju suprugu u svom pohodu na obaranje rekorda. Ona je, naime, bila zadužena za njegovu kosu, isplela ju je kako bi bila što čvršća. Rekordera su bodrili i brojni gledatelji kojima ni kiša nije smetala, a bili su tu i predstavnici Guinessove knjige rekorda kako bi potvrdili Jianminu nadmoć.

[više]

Novi rekord u plesanju(35 sati)

Autor: Patrik Krmić, 17. 2. 2015. 11:31

DEVET parova oborilo je u subotu svjetski rekord u najdužem plesu u tajlandskom gradu Pattayi, otplesavši ukupno nešto više od 35 sati. Parovi su srušili rekord najdužeg plesnog maratona na svijetu plešući 35 sati, jednu minutu i jednu sekundu, zaradivši mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Prethodni rekord držao je meksički par iz 2008. koji je plesao 35 sati.
 
[više]

Najveći brkovi na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 10. 2. 2015. 12:23

Indijac Ram Singh Chauhan (58) brkove je počeo puštati 1970. godine. Danas su mu dugi 4.3 metra čime se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda kao ponosni vlasnik najdužih brkova na svijetu. 

Kaže da je tajna u tome što ih je mlad počeo puštati.

- Kako starite, hormoni slabe, a brkovi sporije rastu, objašnjava Ram. 

Tu i tamo si podšiša vrhove na brkovima, no ne previše te ih redovno pere i češlja. Trebaju mu dva sata da ih uredi. 

- Masiram ih i mažem uljima, a perem ih svakih 10 dana, kaže Ram i dodaje da mu u tome pomaže supruga. Prije, dok su bili kraći, znao ih je omotati oko ušiju da mu se ne zapliću za noge, a danas ih mora omotati oko vrata.

 

[više]

Kruh težak dvije tone

Autor: Patrik Krmić, 27. 1. 2015. 12:30

SLOVENIJA se želi istaknuti novim upisom u Guinnessovu knjigu rekorda, pa će ispeći golemi kruh težak skoro dvije tone, dovoljan da se nahrani manji gradić.

U dvorištu starog dvorca Štatemberg iz 18. stoljeća blizu Ptuja već je postavljena improvizirana peć na otvorenom i pripremljeno 1.440 kilograma brašna koje je donirala tvrtka "Žito", te ostali sastojci kako bi se umijesio 1.700 kilograma težak kruh.


 

[više]

Najveći pas na svijetu

Autor: Stjepan Tot, 27. 1. 2015. 12:26

Četverogodišnji Veliki George službeno je proglašen za najvišeg psa na svijetu ikada i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Veliki George je danska doga visoka 109 centimetara i teška 111 kilograma. Njegov vlasnik, David Nesser iz Tucsona u Arizoni kaže kako Veliki George pojede 50 kilograma hrane svaki mjesec i kako u kući ima svoj "kraljevski" krevet.

[više]

8 sati lebdjeli u zraku

Autor: Patrik Krmić, 27. 1. 2015. 12:19

ČILEANSKI iluzionisti oborili su svjetski rekord u levitaciji za nevjerojatnih 200 minuta. Nicolas Luisetti i John Paul Olhaberry priredili su građanima Santiaga zanimljiv performans uoči 200. godišnjice osnutka Čilea. "Magični blizanci", kako ih zovu, lebdjeli su nad ulicama grada punih osam sati. Na čuđenje tisuća prolaznika koji su ih vidjeli, iluzionisti nisu imali nikakvu vidljivu potporu, osim što su se neprestano jednom rukom držali za stup. Sav je promet u gradu bio zaustavljen, a na velikom ekranu prikazani su Nicolas i John kako lebde sedam metara iznad zemlje. Iako su mnogi gledatelji nagađali što drži iluzioniste u zraku, nitko nije ponudio agrumentiran odgovor, a oni su postali svjetski rekorderi.

[više]

Najdulji mačak na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 20. 1. 2015. 12:14

MAČAK Stewie ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdulji mačak na svijetu. Iako njemu samome to malo znači, sa svoja 123 centimetra, koliko je dugačak od vrha nosa do vrha repa, postao je svjetski  rekorder, na što je osobito ponosna njegova vlasnica Robin Hendrickson iz Nevade. Petogodišnji Stewie, mačak vrste Maine Coon, prethodnog je rekordera potukao za 12 milimetara te tako ušao u legendu.

"Shvatili smo da je Stewie poseban prije otprilike tri godine kada su se svi počeli čuditi njegovoj duljini. To nas je potaklo da ga prijavimo za rekord", kaže njegova vlasnica. Mačka su prijavili još tada, no Stewie je u to vrijeme još rastao, a za obaranje rekorda nedostajalo mu je nešto manje od centimetra. Vlasnici su ga ponovno prijavili ove godine i pokazalo se kako je mačak narastao dovoljno da ga proglase najduljim na svijetu.

[više]

Biblija

Autor: Patrik Krmić, 13. 1. 2015. 12:12

  Biblija (grč. τὰ βιβλία, knjižice, sveščići), zbirka tekstova koje Židovi (samo SZ) i kršćani drže svetima, od Boga nadahnutima i glavnim izvorom svoje vjere; nastali su u vremenu između 1513. pr. Kr. Mojsijevo petoknjižje i 98. Otk i 2 Pt. Naziva se i "Sveto pismo", "Pismo" ili "Pisma".Biblija se danas smatra najprodavanijom knjigom svih vremena.

[više]

Najveća slika od zrnaca kave

Autor: Patrik Krmić, 9. 12. 2014. 11:59

GOLEMA slika napravljena od zrna kave, koju su napravili ruski umjetnici, ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Slika, izložena u moskovskom parku Gorky, prikazuje lice žene i šalicu kave. A ono što je kod nje posebno jest da je pokriva površinu od od 30 četvornih metara i napravljena je od milijun zrna kave, javlja Telegraph.

Tvorci slike nazvane "Buđenje" tvrde da je za stvaranje ovog umjetničkog djela potrošeno oko 180 kilograma kave.

Prijašnji rekord držala je slika koja se u Albaniji prostirala na 25 četvornih metara.

[više]

Eminem

Autor: Patrik Krmić, 2. 12. 2014. 12:29

ONI KOJI su imali prilike poslušati singl "Rap God" neće se posebno iznenaditi kad doznaju da je hit singl Eminemu osigurao mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Naime, Billboard piše da je slavni reper u svoju pjesmu od šest minuta uspio ugurati nevjerojatnih 1560 riječi.

Obaranju rekorda svakako je pomogao i dio pjesme koji počinje na 4:25, a dosad je natjerao mnoge njegove fanove da komplicirani dio pokušaju izvesti bez greške i svoj video objave na YouTu

[više]

Najveći konj na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 2. 12. 2014. 12:09

KONJ Luscombe Nodram, ili od milja "Noddy", visok je čak 2,05 metara, a teži 1,5 tona, što je tri puta više od težine prosječnog trkaćeg konja. Sedmogodišnji Noddy je najviši konj na svijetu, a njegova vlasnica je Australka Jane Greenman, koja je kazala kako Noddy ima puno obožavatelja. Zbog njegove veličine, Noddyja na konjske parade moraju voziti u specijalnoj prikolici.

No, nije Noddy jedini gorostasni konj u svojoj porodici. Njegov pradjed Ladbrook Invader je 1981. godine bio uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši živući konj. Noddy ga je visinom ipak premašio za nekoliko centimetara.

[više]

Mali Hulk

Autor: Patrik Krmić, 2. 12. 2014. 12:01

NABILDANI petogodišnji rumunjski dječak Giuliano Stroe, koji živi u Italiji, postao je prava internetska senzacija nakon što su na Youtubeu objavljeni snimci njegovih čestih, napornih treninga i televizijskih nastupa.

Giuliano nije slučajno završio u teretani. Tamo ga je odveo njegov otac, 33-godišnji Iulian, također bodybuilder. Iulian naglašava kako petogodišnjak nikada ne vježba bez nadzora jer je "još uvijek samo dijete". Iako uživa u gledanju animiranih filmova, Giuliano mnogo više vremena provodi izvodeći zahtjevne snagatorske i akrobatske vježbe.

[više]

Najveća 3D slika na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 25. 11. 2014. 12:13

SLIKAR i umjetnik Filip Mrvelj, jedan od rijetkih 3D slikara u Hrvatskoj, napravio je na malom gradskom kupalištu u Slavonskom Brodu najveću 3D sliku na svijetu. U Guinnessovu knjigu rekorda zasad je kao najveća upisana slika površine 750 metara kvadratnih, dok je ona koju je izradio Mrvelj gotovo dvostruko veća - površine 1300 metara kvadratnih. Za izradu mu je bilo potrebno 25 dana. No, da bi bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, Mrvelj mora pozvati stručnu komisiju, a financije mu trenutno ne dopuštaju tako nešto. Srećom, slika je izrađena trajnim bojama za beton, koje se neće isprati s prvom kišom ili poplavom, pa će je Guinnessova komisija moći doći pogledati i naknadno, prikupe li se za to potrebna novčana sredstva.

[više]

Prešli 678 km na jednom punjenju

Autor: Patrik Krmić, 25. 11. 2014. 12:02

David Metcalf zaputio se sa svojim sinom na putovanje u kojem je namjeravao prijeći što više kilometara na jednom jedinom punjenju svog električnog Tesla Model S-a. Pothvat je bio više nego uspješan jer je avanturistički dvojac uspio prijeći čak 678 km prije nego je po njih stigla vučna služba samog proizvođača.

Kontaktirali su organizaciju Guinnessovih svjetskih rekorda koja je odobrila pothvat, no za konačnu potvrdu rekorda bit će potrebno nekoliko tjedana za razmatranje dokaza. Inače, model koji su koristili Metcalfi je 85-kilovatna varijanta čiji je procijenjeni domet tek 426 km. Model nije dodatno modificiran već je jedino povećan tlak u gumama. Za vrijeme putovanja nije bila uključena klima, a prozori su bili otvoreni tek nekoliko centimetara.


 

[više]

Najteži sportaš na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 18. 11. 2014. 12:30

S visinom od 203 centimetra i težinom od nevjerojatnih 319 kilograma Emmanuel Yarborough definitivno se ističe među mnoštvom. Ovaj 47-godišnji teškaš amaterski je hrvač koji se, između ostalog, bavi judom i američkim nogometom.

No, Yarborough, osim svestranog sportaša, vlasnik je još jedne titule – prema Guinnessovoj knjizi rekorda, on je najteži sportaš na svijetu. Kako prenosi Huffington Post, tu titulu ponosno nosi još od 2001. godine, a u Guinnessu zauzima mjesto u rubrici "Wacky Sporting Champions" koja je posvećena ne toliko uobičajenim sportskim disciplinama kao što su "Najbrža utrka na 100 metara četveronoške" ili "Najviši plitki zaron u pola metra vode".

[više]

Mačak koji prede kao motor od Boeniga 737

Autor: Patrik Krmić, 18. 11. 2014. 12:23

POZNATO je kako mačke predenjem izražavaju zadovoljstvo. No, kad zaprede mačka Smokey iz Velike Britanije, to izaziva sveopće nezadovoljstvo. Naime, ova mačka mogla bi uskoro ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao "najglasnija mačka na svijetu" jer svojim predenjem postiže razinu buke od 92 decibela. Otprilike toliku buku proizvode motori Boeinga 737 prilikom slijetanja.

I dok druge mačke prilikom predenja proizvode buku jačine od prosječno 25 decibela, 12-godišnjoj Smokey prosjek ne pada ispod 80 decibela. Njeni vlasnici, Ruth i Mark Adams, kažu kako je Smokey u stanju nadglasati svojim predenjem TV, radio i telefonske razgovore te kako je tiha jedino dok spava, a prede čak i dok jede. Zvuk kojeg Smokey ispušta opisuju sljedećim riječima: "Kao da joj je grlica zapela u grlu".

[više]

Najmanji Kuran na svjetu

Autor: Patrik Krmić, 18. 11. 2014. 12:13

LIBANONAC Hassan Abed Rabbo tvrdi kako je vlasnik najmanjeg cjelovitog rukom pisanog Kurana. Minijaturnu muslimansku svetu knjigu dimenzija 2,4 puta 1,9 centimetara ponosno je jučer novinarima pokazao u svojoj kući u Bejrutu. Kaže kako ju je naslijedio od svoje prabake i kako knjižica datira još iz vremena postojanja Otomanskog carstva. Ovaj mini Kuran ima 604 stranice ukrašene zlatnom tintom.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najmanji Kuran na svijetu je onaj u vlasništvu dr. Muhammada Saeeda Karima Beebanija iz Pakistana. Ta minijaturna knjižica u knjigu rekorda je uvrštena 2004. godine, a dimenzija je 1,7 puta 1,28 puta 0,72 centimetra, ali za razliku od one iz Libanona nije pisana rukom i ima nešto manje stranica. Minijaturni Kuran iz Guinnessove knjige rekorda je tiskan 1982. godine u Kairu, a ima 571 stranicu.

[više]

Zafar Gill digao uteg težak 61,7 kg ušima

Autor: Patrik Krmić, 18. 11. 2014. 12:07

PAKISTANAC Zafar Gill podigao je desnim uhom jučer u Beču uteg težak 61,7 kilograma i time ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a on je samo jedan od protagonista projekta "Vienna - Recordbreaker" u kojem je nekoliko snagatora i avanturista krenulo u osvajanje neobičnih rekorda.

Nakon što se sat vremena zagrijavao podižući uteg od 30 kilograma, Zafar Gill iz Pakistana krenuo je u osvajanje neobičnog svjetskog rekorda, a to mu je, na oduševljenje prisutnih, i uspjelo. Nakon što je uši zaštitio posebnim štitnicima, desnim uhom podigao je uteg težak 61,7 kilograma i sedam ga sekundi držao 10 centimetara iznad tla.

Gill je težak 90 kilograma i ovim se neobičnim hobijem bavi cijelog života. Kako kaže, nikad nije imao problema sa sluhom, a dižući teret ispustio je tek jedan bolni zvuk, odajući da mu podignuti takav teret ipak nije "mačji kašalj".

[više]

Marijanska brazda

Autor: Antonio Hadžija, 31. 10. 2014. 12:23

Marijanska brazda najdublja je brazda u Tihom oceanu, a ujedno i najdublja brazda na svijetu. Najdublja je podmorska dolina na Zemlji, 5000 m duboka udubina u oceanskom dnu koje je do te brazde prosječno duboko 5500 m, što zbrojeno iznosi 10.500 metara. Često je nazivana i jarkom. Nalazi se na zapadnoj strani Tihog oceana, oko 400 km jugoistočno od otoka Guama. Pruža se u smjeru sjever -jug. Na sjeveru se nastavlja u brazdu Izu-Bonin a na jugu na brazdu Yap.

[više]

Amazona

Autor: Antonio Hadžija, 31. 10. 2014. 12:07

Amazon je rijeka u Južnoj Americi koja pravi najveći vodeni sistem na svijetu.

Pregled glavne struje Amazona, koji teče preko gotovo cijelog južnoameričkog kontinenta.

[više]

Plavetni kit

Autor: Antonio Hadžija, 17. 10. 2014. 12:09

Plavetni kitovi su prosječno dugački oko 26 m, a populacija koja živi na južnoj polutki je u pravilu krupnija od one koja živi na sjevernoj polutki. Pojedine životinje su često dugačke oko 30 m, a najveći znanstvenom metodom izmjereni plavetni kit bio je dugačak 33,58 m). Plavetni kitovi mogu težiti do 200 tona. Oni su najveći ikad živući organizmi na kugli zemaljskoj prema sadašnjim saznanjima.

[više]

Najmanji čovjek na svijetu

Autor: Deni Bagara, Renato Klubička, 5. 5. 2014. 12:46

72-godišnji Chandra Bahadur Dangi iz Nepala upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanji čovjek na svijetu.

[više]

Najveća pizza ikad napravljena

Autor: Deni Bagara, 31. 3. 2014. 12:58

U kalifornijskom Los Angelesu napravljena je najveća pizza za komercijalne potrebe.

[više]

Održan najduži koncert u povijesti

Autor: Deni Bagara, 16. 12. 2013. 12:59

  U velikom projektu obaranja dosadašnjeg rekorda, koji je iznosio 181 sat neprekidnog sviranja, sudjelovalo je nekoliko stotina japanskih glazbenika, u rasponu godina od 6 do 96.

 

[više]

Kuću osvijetlili s pola milijuna božićnih lampica

Autor: Erna Grčević, 9. 12. 2013. 13:09

Australska obitelj iz Canberre božićno ukrašavanje stvarno doživljava ozbiljno, a njihov im je trud osigurao mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda nakon što su dom ukrasili s 502,165 lampica.

[više]

Najmanja violina na svijetu

Autor: Mario Šinko, 29. 11. 2013. 12:13

Izrađena je od drveta čikaka sa Balija, dok je struna od dlake indijanskog konja iz Bolivije. Spremna je za Ginisovu knjigu rekorda.

Ovo je prava, originalna violina, a ovo njen najmanji brat na svetu, tvrdi Vladimir. Manja je od kažiprsta, a proizvodi zvuk. I toliko laka da stane na strune starije sestre.

Za izradu ni 3 centimetara duge violine, Kulić je upotrebio Čikaku-drvo s Balija.

Strune su od dlake indijanskog konja, a gudalo od drveta mugu s Novog Zelanda. Dva je mjeseca strpljivo gradio svoju minijaturu, djelovi su pucali, pa je morao ispočetka.


 

[više]

Najveći skejbort na svijetu

Autor: Mario Šinko, 29. 11. 2013. 12:01

Ovi dizajneri iz Kalifornije u SAD su sigurno ponavljali mantru "veće je bolje" da bi na kraju stigli do gigantskog ekstremog najvećeg skejtborda na svijetu koji je i u Ginesovoj knjizi rekorda upisan......

Točna replika normalnog skejtborda koji je uvećan za nekih 12 puta...


 

[više]

Žena od gume

Autor: Erna Grčević, 25. 11. 2013. 13:15

Upoznajte ''ženu od gume''. Zbog svojih je vještina pronašla mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

[više]

Felix Baumagartner

Autor: Mario Šinko, 18. 11. 2013. 13:08

Felix Baumgartner,

Je oborio ginesov rekord  u skakanju slobodnog pada. 2012. projektom Red Bull Stratos postavio je novi svjetski rekord: padobranski skok s 39.045 m visine uz pomoć specijalne kapsule i helijevog balona.

[više]

Najveća mačka na svijetu

Autor: Deni Bagara, 18. 11. 2013. 13:01

Najveća mačka na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda križanac je tigra i lava (ligar). Dugačak je 3,3 metra, visok 1,24 metra i težak nevjerojatnih 418 kilograma.

[više]

 


Oglasna ploča
 
Udžbenici 2018.-19.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Upisi u SŠ
 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
Anketa
Moje najdraže godišnje doba je...

 
CARNet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5219604
 
 > Zabavi se i nauči  > Guinnessova knjiga rekorda
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / www.os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju